După săptămâni de conflict intern în formațiunea populistă lansată în 2009, Luigi Di Maio pleacă pentru a înființa un nou partid - Insieme per il Futuro (Împreună pentru Viitor).

Căutarea „dimaianilor” pentru înființarea unei noi echipe parlamentare s-a intensificat considerabil între zilele de luni și marți: „Telefoane fierbinți, încearcă să-i sondeze pe toți”, spune agenției ANSA un fost ales M5S. Potrivit ANSA, preluată de Il Fatto Quotidiano, strângerea de semnături pentru constituirea grupurilor parlamentare autonome se desfășoară atât în Cameră (unde este nevoie de cel puțin douăzeci de membri), cât și în Senat (unde este nevoie de zece).

Se pare că echipa de la Cameră ar fi deja formată: „Nu a fost atins încă numărul exact de membri și pentru că în ultimul minut s-ar putea adăuga mai mulți nehotărâți, dar cred că după-amiază vom avea numărul definitiv”, explică un deputat „Dimaian”. Potrivit unor surse apropiate președintelui Mișcării, Giuseppe Conte, aleșii care intenționează să-l urmeze pe Di Maio ar fi cel mult douăzeci, maxim douăzeci și cinci. Pentru apropiații ministrului de externe, însă, cifrele „ar putea fi mai importante”.

Situația este diferită în ceea ce privește Palazzo Madama. Potrivit Ansa, care citează o sursă parlamentară, senatorii care au semnat deja sunt „cu mult peste o duzină”. „Însă la Senat chestiunea numerică este irelevantă”, explică dimaianii. „Pentru a forma un grup ar fi nevoie de un simbol: fie că sunt zece sau douăzeci, substanța rămâne aceeași”. Situația s-a precipitat în ultimele zile.

După prăbușirea partidului M5S la alegerile administrative și în ajunul comunicărilor lui Mario Draghi în Cameră, ministrul de externe a început să ia distanță de partid. Mai întâi a criticat conducerea liderului Giuseppe Conte, apoi s-a disociat de un proiect al senatorilor M5S, care cere încetarea trimiterii de noi arme în Ucraina.

 Sursa: RADOR