Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, i-a propus marți președintelui Volodimir Zelenski să rupă relațiile diplomatice cu Iranul, acuzat că furnizează drone Moscovei pentru bombardamente, notează La Libre Belgique.

"Ținând cont de numeroasele distrugeri provocate de dronele iraniene infrastructurii civile din Ucraina, de morții și răniții din rândul poporului nostru (...) supun spre examinare președintelui o propunere de rupere a relațiilor diplomatice cu Iranul", a declarat dl Kuleba într-un video postat pe Facebook.

Potrivit șefului diplomației ucrainene, Teheranul a furnizat drone iraniene Rusiei "spunând un același timp că este împotriva războiului și nu susține niciuna din părți".

În ultimele zile, Kievul a denunțat de mai multe ori utilizarea de către Rusia de drone de fabricație iraniană - Shahed 136 kamikaze - pentru a lovi infrastructuri electrice civile în Ucraina.

"Acțiunile Iranului sunt înșelătoare și de rea credință și nu le vom tolera", a criticat el în acest video, estimând că "Teheranul poartă întreaga răspundere pentru distrugerea relațiilor cu Ucraina".

Dmitro Kuleba a promis totuși să revină asupra acestei propuneri "dacă Iranul încetează să furnizeze arme Rusiei".

Sursa: RADOR