Mișcarea rusească anti-război "Vesna" cheamă la proteste împotriva mobilizării parțiale decise de Putin. Demonstrațiile sunt anunțate pentru astăzi, de la ora 19:00, în centrul tuturor orașelor. Unii ruși încep să caute modalități de a părăsi țara.

"Mii de bărbați ruși – tații, frații și soții noștri – vor fi aruncați în mașina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri ei? Pentru ce vor vărsa lacrimi mame și copii? Pentru palatul lui Putin?", se arată în apelul mișcării "Vesna" (Primăvara).

"Războiul nu mai este «afară», a ajuns în țara noastră, în casele noastre, la cei dragi nouă", spune "Vesna, acuzând regimul lui Putin că a aruncat Rusia într-un "carnagiu îngrozitor": "Acțiunea de protest este doar începutul. Suntem încrezători că decizia de a protesta masiv ar putea fi sfârșitul acestui guvern".

Pe rețelele de socializare, rușii au început să critice masiv regimul de la Kremlin după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială, scrie Timpul.md.

Imediat după discursul lui Putin, pe canalele rusești de Telegram au apărut sute de comentarii care cer trimiterea la război a deputaților și a președintelui însuși. Mulți au mai scris că au prevazut decizia și armata lor nu este atât de puternică pe cât se spune la televizor.

"Poate că Putin și deputații vor intra în război?", "Toți vom fi trimiși acolo!", "La naiba! Haideți să ieșim în stradă!", "Vova, fă-ne o favoare: mori", "Mergi tu în tranșee", au scris utilizatorii.

Potrivit Nexta, rușii au început să se intereseze de cum ar putea părăsi Rusia încă de marți seara, după ce au apărut informații privind un iminent anunț al lui Putin privind mobilizarea parțială. Google a remarcat că sintagma "cum să părăsești Rusia" a fost una dintre cele mai accestate în ultimele ore. Rușii au cumpărat bilete de avion mai ales către Armenia, Georgia și Turcia.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au decis recent să nu mai primească ruși pe teritoriile lor, în timp ce UE a suspendat integral luna aceasta acordul de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia.

Din motive de securitate, Letonia nu va elibera vize umanitare sau de alt tip pentru cetățenii ruși care încearcă să evite mobilizarea, a anunțat miercuri ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs. De asemenea, restricțiile pentru rușii care au vize Schengen nu vor fi modificate.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, consideră că mobilizarea parțială va duce la "o tragedie uriașă". Într-un mesaj video înregistrat în închisoare și transmis avocaților săi, el a avertizat că numărul morților va fi imens.