Două femei din Crimeea anexată de Rusia, inclusiv Miss Crimeea, au fost găsite vinovate de discreditarea armatei ruse după au cântat un cântec patriotic ucrainean într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, anunță La Stampa.

Olga Valeyeva, care a câștigat concursul de frumusețe Miss Crimeea 2022, împreună cu o prietenă al cărei nume nu este încă cunoscut, au cântat de la un balcon celebra melodie ucraineană „Chervona Kalyna”.

Videoclipul celor două femei cântând a fost postat pe Instagram Stories, unde după 24 de ore este șters automat.

Poliția din Crimeea a declarat că Valeyeva a fost amendată cu 40.000 de ruble (590 de lire sterline), în timp ce prietena ei a fost condamnată la 10 zile de închisoare.

''Pe internet a fost postat un videoclip în care două fete au interpretat o melodie care este imnul de luptă al unei organizații extremiste'', a explicat luni, pe Telegram, Ministerul de Interne al Crimeei. În postarea se preciza și că o instanță a găsit femeile, născute în 1987 și 1989, vinovate de discreditarea armatei ruse și de afișarea publică a simbolurilor naziste.

Rusia, ale cărei trupe luptă în Ucraina, susține des că simbolurile naționale ale Kievului sunt extremiștii și naziștii. Poliția din Crimeea a lansat și un videoclip în care cele două femei, cu fețele blurate, își cer scuze pentru că au cântat melodia.

''Nu știam și nu mi-am dat seama că are un caracter naționalist și cu siguranță nu am vrut să fac propagandă cântând-o'', a spus una dintre femei.

Luna trecută, după ce melodia ''Chervona Kalyna'' a fost interpretată la o nuntă, Serghei Aksyonov, șeful peninsulei numit de Moscova, a avertizat Crimeea că autoritățile vor reacționa ''dur'' la astfel de cântece

.''Intonarea unor astfel de imnuri naționaliste, în special în timpul operațiunilor militare speciale, va fi pedepsită'', a declarat Aksyonov într-un video postat în septembrie pe Telegram, folosind terminologia Moscovei pentru a descrie invazia sa în Ucraina. ''Oamenii care fac asta, se comportă ca niște trădători'', a adăugat el.

sursa: RADOR