Aproximativ 40.000 de imigranți turci au participat, duminică, la un miting de susținere a liderului turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc în centrul metropolei germane Koln.

UPDATE Ambasadorul german la Ankara a fost convocat în legătură cu restricțiile impuse la manifestația de duminică de la Koln

Ambasadorul german la Ankara urmează să fie convocat la Ministerul turc de Externe, luni, după ce Berlinul a impus restricții la manifestația organizată duminică la Koln în sprijinul președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Tensiunile dintre Germania și Turcia continuă să se intensifice după ce Curtea Constituțională din Germania a interzis transmisia video în direct a unei intervenții a președintelui Erdogan din Turcia propusă de către organizatorii mitingului.

+++

În același timp, mai mulți protestatari de extremă-dreapta au participat la o contra-manifestație care denunța organizarea unui miting pro-Erdogan pe teritoriul Germaniei, transmite DPA, citat de News.ro.


Mitingul pro-Erdogan a început cu un minut de reculegere, în amintirea victimelor loviturii de stat, precum și a persoanelor care au devenit victime ale ultimelor atentate teroriste din Franța, Germania și Turcia.

În fața mulțimii de imigranți turci a fost citită și o declarație, semnată de peste o sută de organizații turce, prin care li se explica celor prezenți că mitingul este despre susținerea legii, unității, independenței și a păcii.

Prin ea, imigranții turci au cerut ca toate națiunile, organizațiile și partidele politice din lume să demostreze solidaritate cu Turcia și conducerea de la Ankara.

Polițiștii germani au susținut că situația de la miting a fost liniștită.

Paralel, mai multe mici contramanifestații distincte aveau loc, la inițiativa mișcărilor germane de stânga și ale unui grup de extremă-dreaptă local islamofob.

Difuzarea unui discurs al lui Erdogan, interzisă cu ocazia unei manifestații în favoarea acestuia în Germania

Mitingul a devenit, însă, ținta relațiilor tensionate dintre Ankara și Berlin, după ce o instanță germană a interzis folosirea unui ecran uriaș pentru difuzarea unei transmisiuni live a președintelui Erdogan în mijlocul mulțimii de imigranți turci din Germania.

Organizatorii au vrut ca această acțiune să fie o manifestație de "sprijin pentru democrație" și au încercat să obțină o intervenție video în direct a lui Erdogan, dar autoritățile germane s-au opus. Curtea Constituțională, instanța supremă a țării, a confirmat sâmbătă această interdicție, provocând indignarea Ankarei, scrie Agerpres.

"Decizia Curții Contituționale Germane legată de un miting al imigranților turci împotriva loviturii de stat este o încălcarea absolută a libertății de exprimare și a democrației", a explicat ministrul turc al Afacerilor Europene, Omer Celik.

De asemenea, președintele Erdogan a susținut că este rușinos ca statele occidentale să demostreze mai mult interes pentru soarta puciștilor, în loc să-și arate susținerea pentru democrația turcă.

"Eforturile materiale și legale pentru a împiedica desfășurarea acestui eveniment în favoarea democrației, a libertății și statului de drept și împotriva tentativei de lovitură de stat din 15 iulie reprezintă o încălcare a libertății de expresie și a dreptului de a se reuni liber", a reacționat președinția turcă, potrivit AFP.

"Suntem curioși care sunt motivele reale care au determinat autoritățile germane și Curtea Constituțională să interzică mesajul președintelui Erdogan și sperăm că autoritățile germane ne vor da o explicație satisfăcătoare", a adăugat conducerea de la Ankara.

Germania găzduiește aproape trei milioane de oameni și totodată cea mai mare comunitate de imigranți turci.