Președintele partidului Les Républicains cere într-un comunicat ca statul să ia măsuri pentru a restabili ordinea "peste tot unde au izbucnit incidente", notează Le Figaro.

Președintele Les Républicains, Éric Ciotti, a cerut să fie declanșată starea de urgență "fără întârziere" acolo unde au avut loc incidente după moartea lui Nahel, 17 ani, ucis de un polițist la un control de rutină.

"Imaginile cu revoltele din această noapte peste tot în Franța sunt insuportabile", a afirmat într-un comunicat Éric Ciotti, potrivit căruia "nimic nu poate justifica această izbucnire de violență".

"În niciun caz, Republica nu se poate supune. Cer declanșarea fără întârziere a stării de urgență peste tot unde au izbucnit incidente", a adăugat el.

Metode factice ale "nesupușilor"

Deputatul de Alpes-Maritimes a văzut aici "rezultatul metodelor adepților mișcării La France insoumise /insoumis - nesupuși, n. trad./ și a estimat că "Domnul Mélenchon visează la o revoluție, dar nu oferă francezilor decât teama și pericolul unei insurecții".

"Rușine celor care ațâță focul haosului", a adăugat el, exprimându-și "un sprijin total pentru forțele de ordine".

Întrebat în legătură cu această cerere privind starea de urgență, președintele /grupului/LR din Senat, Gérard Larcher, a estimat că "totul va depinde de evaluarea care este în curs în Place Beauvau /Ministerul de Interne/".

"Dacă se va dovedi necesar ca în anumite perimetre să se declanșeze o formă /de stare/ de urgență, trebuie să fim eficienți, trebuie să răspundem", a adăugat el pe LCI (canalul de știri al TF1 INFO), declarându-se "solidar cu toți acești polițiști care au fost răniți".

"Nu am încredere în cei care strigă împotriva poliției. Un stat de drept are nevoie de o poliție, de o jandarmerie", a adăugat senatorul de Yvelines. "Polițistii și jandarmii au îndatoriri față de statul de drept", a afirmat Larcher cerând "să fie lăsate ancheta și justiția" să se desfășoare

Dar "violențele sunt inacceptabile, răscoalele sunt inacceptabile" și "ele vor trebui reprimate cât mai clar posibil", a estimat el. 

Să se reinstaureze ordine și pacea

Președintele Reconquête!, Éric Zemmour, a cerut și el "instituirea stării de urgență din această seară", apreciind într-un tweet că "numai fermitatea va putea readuce ordinea și pacea".

Starea de urgență, care permite autorităților administrtive să ia măsuri excepționale ca interzicerea circulației, a fost declanșată în noiembrie 2005 după 10 zile de revolte în suburbii.

Sursa: RADOR