Compania americană de biotehnologie Moderna va depune "la începutul lui iunie" o cerere de autorizare de introducere pe piață în Uniunea Europeană a vaccinului său anti-COVID-19 pentru grupa de vârstă între 12 și 17 ani

Considerând că, "până în vară, toți adulții care doresc să fie vaccinați vor fi primit o primă doză", șeful Moderna, Stéphane Bancel, a estimat că "va fi necesar apoi ca foarte repede să fie vizați adolescenții de la 12 la 17 ani", potrivitJournal du dimanche, citat de AFP și preluat de Agerpres.

În prezent, în Europa numai vaccinul de la Pfizer/BioNTech este autorizat pentru tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani. Pfizer a solicitat, de asemenea, autorizația pentru copiii de la 12 la 16 ani și a obținut-o deja în Statele Unite.

"Ideal ar fi să-i protejăm înainte de sfârșitul lui august. Dacă nu ne vaccinăm masiv, riscul unui al patrulea val nu poate fi exclus", a explicat Stéphane Bancel, CEO la Moderna din 2011.

De asemenea, Moderna testează în prezent eficiența a trei rapeluri diferite (tulpina Wuhan, tulpina sud-africană și un amestec al celor două) împotriva a patru variante ale coronavirusului, studii pentru care așteaptă primele rezultate la începutul lui iunie, înainte de alte teste umane în vară pentru "a furniza datele către agențiile de reglementare în august, pentru omologare în septembrie".

Stéphane Bancel a spus că Moderna ar putea produce trei miliarde de doze pe an care, adăugate celor patru miliarde prezise de Pfizer/BioNTech, ar fi "suficiente pentru a vaccina întreaga planetă cu o primă doză".

În ceea ce privește averea sa personală, care, potrivit Forbes, a explodat în cursul pandemiei la peste cinci miliarde de dolari din cauza acțiunilor sale la Moderna, Stéphane Bancel a afirmat că finanțează numeroase asociații prin intermediul unei fundații create împreună cu soția sa.

"Suntem hotărâți să donăm întreaga noastră avere și să mărim această fundație, numită Champions of Love", a adăugat el.

"Copiii noștri sunt avertizați: <Vă plătim studiile și apoi vă descurcați!>", a ironizat Stéphane Bancel.