Modi îl vizitează pe Putin în vederea întăririi relațiilor din dorința de a pune piedici Chinei
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, consideră vizita premierului indian drept o ”grea lovitură dată eforturilor de pace”.
Narendra Modi a avut marți convorbiri oficiale cu președintele Vladimir Putin, deoarece premierul indian dorește să-și întărească relațiile și să-și mai reducă din îngrijorarea legată de avansurile Rusiei în fața Chinei, relatează Financial Times.
Luni, Putin l-a primit pe Modi la reședința sa de la Novo-Ogariovo, de lângă Moscova, unde cei doi au purtat discuții neoficiale la un ceai, după care s-au plimbat printr-un parc. O serie de convorbiri oficiale sunt așteptate marți.
Într-un mesaj postat pe portalul X, Modi și-a salutat vizita de două zile, considerând-o drept ”o minunată ocazie de aprofundare a relațiilor”, el adăugând că ”evenimentul va cimenta în continuare legăturile de prietenie dintre India și Rusia”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat vizita lui Modi, calificând-o drept o ”mare dezamăgire”.
"Este o mare dezamăgire și o grea lovitură dată eforturilor de pace să-l vezi pe liderul uneia dintre cele mai mari democrații din lume îmbrățișându-l, la Moscova, pe unul dintre cei mai sângeroși criminali din lume”, a scris Zelenski pe portalul X. Luni, un adevărat baraj rusesc, care a lovit un spital de copii din Kiev și alte obiective civile din apropiere, s-a soldat cu cel puțin 38 de morți, inclusiv copii, și 190 de răniți, după cum a declarat el marți dimineața.
Aceasta este prima vizită a lui Modi de după invazia Rusiei în Ucraina, din 2022. Rusia a căutat să adune în jurul său o serie de țări, printre care și India, care să întărească viziunea lui Putin legată de o majoritate mondială, în frunte cu Moscova, care să se opună hegemoniei SUA.
În același timp, India a evitat să țină partea vreunei tabere din conflict din dorința de a-și proteja decenii întregi de relații strânse cu Rusia – furnizorul său cel mai important de armament și, după lansarea conflictului, o importantă sursă de petrol mai ieftin.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țările occidentale "sunt geloase… și pe bună dreptate”, având în vedere că Modi a ales Rusia drept prim obiectiv al unei vizite bilaterale după alegerea lui luna trecută, când și-a adjudecat un al treilea mandat de cinci ani la conducerea țării.
Relațiile Indiei cu Rusia au devenit cu atât mai importante pentru New Delhi, având în vedere că sancțiunile occidentale menite să izoleze Moscova au apropiat și mai mult Moscova de China. Beijingul i-a oferit Moscovei o sursă economică de supraviețuire, sporind comerțul bilateral la niveluri-record și devenind un furnizor de prim ordin al Rusiei de piese produse în Occident care ar putea fi folosite pe câmpul de luptă.
"India dorește să-i ofere Rusiei un spațiu de manevră”, afirmă Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia–Eurasia din Berlin. "Se prea poate ca ei să nu reușească să îndepărteze Rusia de China, dar vor să-i ofere cât mai multe ocazii de a o împiedica ‘să-și depună toate ouăle în coșul chinezilor’”.
India și China sunt totodată implicate într-un conflict legat de frontierele lor din Himalaia, India considerând că, după cum afirmă și unii oficiali, neutralitatea Rusiei este vitală pentru securitatea sa națională. ”China este principala problemă”, a declarat Pankaj Saran, un fost ambasador indian în Rusia. ”Chiar nu ne putem permite să facem dintr-un prieten un adversar”.
O serie de analiști afirmă că vizita lui Modi ascunde totodată faptul că India își bazează viitorul pe o cooperare economică și militară cu Occidentul.
În India importurile de armament rusesc au atins în perioada 2019–2023 cel mai scăzut nivel din ultimii aproximativ 60 de ani, potrivit unor date furnizate de Institutul Internațional de Cercetări în sprijinul Păcii, cu sediul la Stockholm, India căutând să achiziționeze o aparatură mai sofisticată din diverse țări, printre care SUA și Israelul.
Kwatra mai spune că Modi se va arăta totodată îngrijorat și de soarta zecilor de cetățeni care refuză să se înroleze în armata rusă ca să lupte în Ucraina.Gabuev mai spune că dependența crescândă a Moscovei de importurile din China pentru industria sa militară a devenit și ea o sursă de îngrijorare pentru India, de teamă că Moscova nu va putea să facă eventuale operațiuni de întreținere și nici nu va putea vinde arme noi fără componentele asigurate de China.
”O bună parte a relației se află pe o bază extrem de fragilă”, declară Pramit Pal Chaudhuri, șeful pentru Asia de Sud din cadrul grupului de consultanță Eurasia. ”Aș zice că este vorba despre un declin ținut sub control”, notează Benjamin Parkin, Jyotana Singh și Max Seddon.
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii