Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini, a declarat vineri, referitor la Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), că nu își dorește ca "Europa să redevină un câmp de luptă".

"Pentru noi, ca UE, este foarte important să se respecte Tratatul INF și astfel să fie respectat cadrul acestuia. Nu ne dorim ca Europa să redevină un câmp de luptă, un loc în care alte mari puteri se confruntă. Asta ține de istorie, de trecut, și Tratatul INF a contribuit la depășirea acestei situații și UE însăși a contribuit la depășirea situațiilor conflictuale din trecut, la care nu vrem să revenim", a declarat Federica Mogherini, întrebată care este poziția UE după ce SUA ar urma să anunțe părăsirea Tratatului.

De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a precizat faptul că Rusia, membră a Tratatului INF, dezvoltă arme nucleare, iar asta reprezintă o problemă.

"UE și membrii săi nu sunt implicați în acest Tratat. Este evident că suntem cu toții interesați să funcționeze, pentru a reduce riscul de utilizare a armelor nucleare, dar cheia aici este respectare deplină a dispozițiilor Tratatului de către părți. O problemă este legată direct de dezvoltarea acestor arme (nucleare - n.r.) de către Federația Rusă, ceea ce contravine dispozițiilor Tratatului. Vrem să vedem cum va evolua această situație și părțile să își respecte angajamentele asumate", a explicat Teodor Meleșcanu.

+++

Rusia a avertizat vineri SUA împotriva retragerii 'extrem de iresponsabile' din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), în ajunul expirării, la 2 februarie, a ultimatumului dat Moscovei de către Washington, informează AFP, citată de Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se exprime vineri asupra viitorului acestui important tratat de dezarmare, semnat la sfârşitul Războiului Rece, în condiţiile în care cele două puteri se acuză reciproc de încălcarea pactului, din care SUA ameninţă să se retragă.

"Noi considerăm că acest tratat este necesar. El este în interesul securităţii noastre, al securităţii europene. Ar fi extrem de iresponsabil să-l subminăm prin acţiuni unilaterale", a avertizat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, potrivit declaraţiilor sale difuzate de televiziunea publică rusă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat, la rândul său, că Rusia aşteaptă să primească vineri o 'notificare din partea SUA' privind soarta Tratatului INF.

"Reticenţa americanilor de a ne auzi argumentele şi de a purta negocieri pe fond cu Rusia pare să indice că decizia de a rupe tratatul a fost luată demult la Washington", a spus Peskov, adăugând că "este foarte probabil ca această decizie să înceapă să fie pusă în aplicare în următoarele zile".

SUA reproşează Rusiei, în special, dezvoltarea rachetei 9M729, capabilă să transporte o ogivă nucleară şi care, potrivit Washingtonului şi NATO, are o rază de acţiune de peste 500 km şi, prin urmare, încalcă acordul.

Washingtonul a dat Moscovei termen de 60 de zile, care expiră la 2 februarie, pentru a distruge această rachetă într-o manieră verificabilă, în condiţiile în care Rusia insistă că racheta sa are o rază de maximum "480 km".