Uniunea Europeană va continua implementarea acordului nuclear cu Iranul, deși SUA s-a retras în urmă cu un an, mai ales că administrația de la Teheran și-a respectat obligațiile.

„Rămânem complet dedicați în vederea aplicării integrale” a acordului în domeniul nuclear, a spus Federica Mogherini, șefa diplomației europene, prezentă la summit-ul informal al liderilor UE de la Sibiu. „Este o chestiune de securitate a noastră, dar și a întregii lumi”, a adăugat ea.

Mogherini a susținut că Iranul și-a respectat angajamentele asumate în acordul semnat în 2015, deși Teheranul a anunţat miercuri că suspendă aplicarea unora dintre acestea, ca răspuns la denunţarea unilaterală a acestui pact în urmă cu un an de către SUA. 

Statele europene implicate în dosarul nuclear iranian - Franţa, Germania şi Marea Britanie - şi Uniunea Europeană au respins joi „ultimatumul” de 60 de zile dat de Iran, potrivit Agerpres.

„Respingem orice ultimatum şi vom evalua respectarea de către Iran a angajamentelor sale în domeniul nuclear”, arată aceste state şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat comun.

Iranul va sista limitarea rezervelor sale de apă grea şi de uraniu îmbogăţit conform angajamentelor luate prin acordul din 2015, a indicat Consiliul suprem de securitate naţională (CSSN) de la Teheran, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială de presă Irna.

Teheranul a dat un termen de 60 de zile celorlalte ţări semnatare ale acordului pentru a-şi pune în practică promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier irakiene împotriva sancţiunilor Washingtonului.

Europenii îşi exprimă „via preocupare” după decizia Teheranului şi se declară „deplin ataşaţi faţă de menţinerea şi punerea integrală în aplicare a acordului în domeniul nuclear, o realizare esenţială în arhitectura mondială de neproliferare nucleară, care este în interesul securităţii tuturor', chemând Iranul 'să se abţină de la orice escaladare”.

„Aşteptăm de la Iran să continue să adere la formatele şi mecanismele instituite prin acordul în domeniul nuclear”, adaugă comunicatul.

Și Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat la Sibiu că acordul nuclear cu Iranul trebuie salvat și a făcut apel la calm, după anunțul Teheranului că suspendă parțial aplicarea înțelegerii încheiate cu principalele șase puteri ale lumii. „Iranul trebuie să rămână în cadrul acordului, iar noi trebuie să facem tot ce putem pentru a asigura acest lucru”, a spus șeful statului francez, care a calificat acordul din 2015 drept unul „bun”. 

Dar Macron a adăugat că acordul trebuie completat cu prevederi care ar reglementa dezvoltarea rachetelor de către Iran și ar aborda îngrijorările exprimate de alte țări din Orientul Mijlociu, transmite Europa Liberă.

Washingtonul a anunţat miercuri înăsprirea suplimentară a sancţiunilor economice împotriva Iranului, adăugând oţelul, fierul, aluminiul şi cuprul pe lista sectoarelor vizate de măsuri punitive.

În comunicatul emis joi, europenii se declară „hotărâţi să-şi continue eforturile pentru a permite continuarea comerţului legitim cu Iran”, în particular prin Instex, sistemul de troc creat de Franţa, Germania şi Marea Britanie la sfârşitul lui ianuarie.