Inițiativa celor Trei Mări este imposibilă fără participarea unei Ucraine libere și suverane.

„Acest război ne-a arătat clar că Inițiativa celor Trei Mări este imposibilă fără Ucraina. Nu vor exista Trei Mări fără o Ucraină liberă și independentă', a declarat prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, la deschiderea unui Congres de două zile al Guvernului Local pentru Inițiativa celor Trei Mări, la Lublin, pe 6 iunie, a relatat un corespondent Ukrinform.

În acest sens, Morawiecki a subliniat: dacă Polonia este numită locomotiva creșterii economice în UE, cu atât mai mult o astfel de locomotivă poate fi întreaga Europă Centrală, alături de eroica Ucraină, care în curând „va începe să se ridice din ruine”. Prim-ministrul polonez a menționat că a discutat despre dimensiunea practică a celor Trei Mări – consolidarea Europei Centrale și de Est – cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev, pe 1 iunie.

„Am vorbit despre ce se va întâmpla după victoria Ucrainei, deoarece Ucraina trebuie să câștige acest război”, a subliniat Morawiecki. Potrivit acestuia, discuțiile cu partea ucraineană, la Kiev, au vizat, în special, legăturile energetice cu Ucraina. Premierul polonez a subliniat că Ucraina „are oportunități excelente de a furniza energie ieftină și ar putea beneficia de livrările către Polonia, România, Slovacia, precum și alte țări limitrofe cu Ucraina, alte țări de pe flancul estic al UE”.

Morawiecki a mai spus că discuțiile privind legăturile de infrastructură au avut loc la Kiev.„Creăm o axă Nord-Sud, dar din această axă, și vreau să spun asta cu voce tare acum, vor exista ramificații și legături cu Ucraina, pentru ca aceasta să-și poată folosi resursele economice, și nu numai resursele naturale, ci și bogatele resurse economice în sensul larg al cuvântului, astfel încât să poată fi reconstruită rapid”, a subliniat premierul polonez.

El a menționat că aceste legături ar crea perspective bune de creștere pentru antreprenorii polonezi din Lublin și Voievodatele Subcarpatice, care ar putea deveni un „nod pentru reconstrucția economică a întregii Ucraine”.

În același timp, Morawiecki a menționat că s-a vorbit mult despre cooperarea economică, culturală, tehnologică și de altă natură între țările de la cele trei mări, în ultimii ani. „Dar astăzi trebuie să adăugăm o altă componentă: Ucraina luptă pentru suveranitatea sa, dar luptă și, în sens larg, pentru suveranitatea țărilor celor trei mări”, a spus prim-ministrul polonez.

Inițiativa celor Trei Mări, lansată în 2015 de președintele Poloniei, Andrzej Duda, și președintele Croației, Kolinda Grabar-Kitarović, este un parteneriat al Mărilor Baltică, Neagră și Adriatică, care urmărește să aprofundeze integrarea Europei Centrale și de Est. Proiectul reunește 12 țări din Europa Centrală și de Est care sunt membre ale UE: țările Grupului Vișegrad, statele baltice, Austria, Croația, România, Slovenia și Bulgaria. Accentul principal al Inițiativei este pe dezvoltarea proiectelor de infrastructură.

Sursa: RADOR