Într-un moment în care zeci de mii de persoane au fugit deja în străinătate, Moscova a anunțat că nu va mai elibera pașapoarte persoanelor chemate la mobilizare de liderul Vladimir Putin, potrivit lastampa.it.

Președintele Dumei, Vyacheslav Volodin, îi avertizează pe fugari: ''Cetățenii care sunt înscriși în forțele armate, din momentul anunțării mobilizării, nu au voie să-și părăsească locul de reședință fără autorizația comisariatelor militare''.

Între timp, conflictul continuă pe teren. O explozie masivă a fost auzită joi dimineața în zona rezidențială Melitopol, așa cum informează primarul aflat în exil, Ivan Fedorov, un cartier rezidențial din Dnipro a fost ținta unui alt bombardament rusesc, în timpul căruia au fost ucise trei persoane, inclusiv un copil.

În ceea ce privește ajutoarele, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulțumit Statelor Unite pentru noul pachet în valoare de 1,1 miliarde de dolari și a raportat că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz despre ''un nou pachet de sancțiuni UE''. Astăzi este programată o întâlnire între președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta perspectivele de soluționare a crizei ucrainene. ''Nu sunt pesimist.Cu toate acestea, ar fi naiv să ne așteptăm să avem imediat un rezultat pozitiv. Referendumul din patru orașe ucrainene creează probleme (pentru un acord), dar totul ar putea fi rezolvat diplomatic. O situație similară s-a verificat  cu Crimeea, în 2014; atunci nu am obținut nimic'', a declarat președintele Turciei.

Purtătorul de cuvânt prezidențial, Dmitri Peskov, a anunțat că vineri Vladimir Putin va participa la ceremonia de semnare a tratatelor de aderare a noilor teritorii ucrainene la Rusia. Ceremonia va avea loc la Kremlin, la ora 15.00.

Ministrul Gergely Gulyás, șeful Oficiului prim-ministrului Ungariei, a declarat într-o conferință de presă că, dacă noul pachet de sancțiuni ''împotriva Moscovei propus de UE'' include măsuri restrictive în materie de energie, Ungaria nu îl va susține.

Bilanțul celor mai recente atacuri rusești din regiunea Donețk este de 6 civili morți și 4 răniți, a anunțat guvernatorul regiunii, Pavlo Kyrylenko, după cum raportează Kiev Independent.

Kyrylenko a explicat că forțele ruse au ucis doi civili la Toretsk, unul la Bakhmut, unul la Pivnichne, unul la Blahodatne și unul la Mykolaivka. Potrivit lui Kyrylenko, de la începutul războiului, Rusia a ucis 901 de civili în regiunea Donețk, excluzând victimele de la Mariupol și Volnovakha.

Ziarul finlandez Helsingin Sanomat scria că începând chiar din această seară, Finlanda ar trebui să restricționeze intrarea cetățenilor ruși în țară, joi seară. 

Într-un comunicat oficial, Ministerul român de Externe și-a invitat cetățenii aflați din diverse motive în Rusia să părăsească imediat țara, în contextul mobilizării generale propuse de Putin.

Totodată, MAE le recomandă cetățenilor români ''să evite locurile aglomerate în care au loc manifestații și să nu se lase implicați în desfășurarea oricăror acțiuni de protest sau în alte manifestații care ar putea degenera în violență urbană''. Mai mult, în declarație, ministerul subliniază că nu va recunoaște rezultatele referendumului pentru anexarea teritoriilor ucrainene. Un apel similar de a părăsi Rusia a fost lansat de Statele Unite, Polonia și Bulgaria.

sursa: RADOR