Moscova privește din ce în ce mai mult către Beijing, pentru a contrabalansa efectul negativ, acum foarte puternic, al sancțiunilor occidentale.

Dar, făcând astfel, riscă să se poziționeze din ce în ce mai mult ca un fel de "junior partner" al prietenului chinez, care poate dispune și de această "prietenie" după bunul plac, evident fără a se implica în teatrul militar, notează La Stampa.

Desigur, acum avem o dată: este așteptat ca președintele chinez, Xi Jinping, să călătorească în Rusia, la primăvară, a anunțat Ministerul rus de externe, care a declarat că va fi un eveniment central în relațiile dintre Rusia și China în 2023, potrivit agenției de presă ruse Tass.

"Anul viitor, prin eforturi comune, Rusia și China vor putea să consolideze și să progreseze ulterior relațiile bilaterale. După cum știți, președintele rus Vladimir Putin l-a invitat pe liderul chinez Xi Jinping să efectueze o vizită de stat în Federația Rusă, în primăvară. Credem că acesta va deveni un eveniment central în relațiile bilaterale din 2023", a spus Ministerul rus de externe, ca răspuns la întrebările presei primite în timpul conferinței de presă privind rezultatele activităților diplomatice ruse din 2022.

The South China Morning Post scrie că călătoria lui Xi Jinping în Rusia este așteptată în jurul aniversării invaziei Ucrainei. Putin l-a invitat pe Xi Jinping în timpul unui apel video de sfârșit de an, care a avut loc în decembrie. Beijingul nu a confirmat încă călătoria lui Xi.

Stoltenberg: China nu e adversarul nostru

"Beijingul observă cu atenție ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina și acest lucru ar putea influența deciziile sale viitoare: ceea ce se întâmplă astăzi în Europa s-ar putea întâmpla mâine în Asia", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul întâlnirii de presă cu premierul japonez Fumio Kishida.

Japonia și NATO sunt de acord că securitatea în zona transatlantică și indo-pacifică este "interconectată" și că războiul din Ucraina nu este o provocare "doar europeană". "China nu este adversarul nostru, dar își agresează vecinii și amenință Taiwanul, așa că trebuie să înțelegem și să facem față acestei provocări", a adăugat Stoltenberg. 

Sursa: RADOR