Cetățenii georgieni vor putea, începând din 15 mai, să intre în Rusia și să stea fără viză până la 90 de zile, scrie Le Matin.

Rusia a anunțat ridicarea regimului său de vize cu Georgia și autorizează reluarea zborurilor companiilor aeriene rusești spre această țară, cu care s-a confruntat într-un război în 2008.

Potrivit unui decret prezidențial, cetățenii georgieni vor putea, începând din 15 mai, să intre în Rusia și sa stea acolo făra viză o perioadă de până la 90 de zile, cu excepția călătoriilor din motive profesionale.

Într-un alt decret, Kremlinul a ridicat interdicția, în vigoare din 2009, privind zborurile companiilor rusești spre Georgia.

Aceste două decizii merg "în sensul apropierii noastre de principiu pentru o facilitare treptată a schimburilor și contactelor" între cetățenii celor două țări, a arătat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că această abordare esrte susținută "în ciuda absenței de relații diplomatice între Tbilisi și Moscova, rupte după războiul din august 2008.

Georgia, fostă republică sovietică din Caucaz, s-a opus Rusiei într-un război fulger care s-a soldat cu recunoașterea de către Moscova a independenței a doua republici separatiste pro-ruse, Osetia de Sud și Abhazia, care au făcut secesiune de Georgia în 1992.

Georgia dorește oficial să se alăture Uniunii Europene și NATO, dar unele ONG-uri și unii militanți de opoziție acuză partidul de la putere, Visul Georgian, că încurajează o derivă autoritară. La începutul lui martie, Georgia a fost zguduită de proteste contra unui proiect de lege denunțat a fi copia unei legi rusești referitoare la "agenți ai străinătății", care servește Rusiei la reprimarea detractorilor Kremlinului.

După două nopți de proteste marcate de ciocniri cu poliția, guvernul georgian a sfârșit prin a da înapoi și a retras acest proiect.

Moscova a acuzat țări terțe că au incitat la manifestații și le-a calificat drept "tetativă de lovitură de stat".

Sursa: RADOR