Guvernul de la Moscova a acceptat propunerea Ministerului rus de Externe de a anula acordul privind deschiderea consulatului general al României la Rostov pe Don, iar premierul rus Mihail Mișustin a semnat ordinul în acest sens.

Ministerul rus de Externe a fost instruit să notifice partea română despre această decizie, a anunțat luni seara agenția oficială de presă TASS, citată de News.ro.

"În conformitate cu articolul 37 din Legea federală privind tratatele internaționale a Federației Ruse, este acceptată propunerea Ministerului rus de Externe privind denunțarea acordului dintre guvernele rus și român privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov pe Don, din 22 septembrie 2005, încheiat sub forma unui schimb de note", se arată în ordinul publicat pe portalul oficial de informații juridice al guvernului de la Moscova.

Decizia Moscovei intervine în condițiile în care relațiile dintre România și Rusia s-au răcit considerabil după ce Ucraina a fost invadată de trupele ruse, iar Bucureștiul a condamnat vehement acest act de agresiune.

Săptămâna trecută, Ministerul de Externe de la București anunța că România se alătură demersurilor internaționale de a expune și a condamna încercările Federației Ruse de interferență în procesele politice și electorale din state democratice.

De asemenea, în vară, MAE român a solicitat Moscovei să reducă personalul diplomatic care lucrează în Ambasada Rusiei la București cu 40 de oameni. În replică, MAE rus a precizat că „Rusia va răspunde în consecință”.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de publicarea Hotărârii Guvernului Federației Ruse privind denunțarea Acordului bilateral încheiat în 2005 privind deschiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don.

România nu a fost încă notificată oficial cu privire la această decizie, precizează MAE.

În prezent, în afară de Ambasada României la Moscova, pe teritoriul Federației Ruse funcționează Consulatul General al României la Rostov-pe-Don și Consulatul General al României la Sankt Petersburg.