Rusia a cerut miercuri Franței să "nu-i dea lecții" în privința arestărilor în masă de manifestanți în weekend, acuzând-o că a făcut uz de "toate metodele represive" în timpul mișcării "Vestelor galbene", informează AFP.

În jur de 1.400 de persoane au fost arestate după ce opoziția rusă a protestat sâmbătă la Moscova în urma respingerii mai multor candidaturi ale membrilor săi la alegerile locale din septembrie. 

Ministerul de Externe francez a cerut "eliberarea rapidă" a manifestanților arestați, exprimându-și totodată "profunda îngrijorare față de evoluțiile recente" în Rusia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Aceasta este aceeași Franță unde în decurs de aproape un an s-au dat adevărate lupte între manifestanți și poliție, potrivit francezilor înșiși", a reacționat pe Facebook purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, referindu-se la protestele "Vestelor galbene". 

'Autoritățile franceze au practicat asupra populației lor toate felurile de metode represive: de la gaze lacrimogene și tunuri cu apă până la arestări în masă', a mai spus Zaharova, adăugând că poliția a acționat de parcă protestatarii ar fi fost ocupanți străini și nu cetățeni francezi. 

Înaintea protestului, principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a fost condamnat la 30 de zile de închisoare pentru lansarea de apeluri de a ieși în stradă. 

Din închisoare, Navalnîi a ajuns la spital, fiind diagnosticat cu "urticarie", potrivit Interfax.

Conform unui medic care l-a tratat în trecut pe Navalnîi și a avut o întâlnire scurtă cu el, simptomele prezentate de acesta ar putea acredita teza unei otrăviri, relatează Reuters și BBC în limba rusă.