Biserica Ortodoxă Rusă explică suspendarea ''preoților disidenți'' ca un factor de descurajare a angajării religioase în politică, informează euronews.com.

Într-o veche biserică ortodoxă din Antalya, ținând o Biblie într-o mână și o lumânare în cealaltă, reverendul Ioann Koval a săvârșit una dintre primele sale slujbe în Turcia după ce liderii Bisericii Ortodoxe Ruse au hotărât să-l îndepărteze.

Koval fusese discreditat pentru că s-a rugat pentru pacea în Ucraina.

Preotul a făcut apel la Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, care în iunie a decis să-i redea drepturile.  În septembrie 2022, când președintele rus Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parțială a rezerviștilor, Patriarhul Moscovei, Kirill le-a cerut clericilor săi să se roage pentru victorie. Cu acel prilej, Koval a schimbat un singur cuvânt, înlocuind ''victorie'' cu ''pace''.

'Prin cuvântul 'victorie' rugăciunea a căpătat un sens propagandistic, parcă ar influența gândirea enoriașilor. A mers împotriva conștiinței mele'', a spus clericul.

Influența patriarhului rus depășește cu mult granițele țării, iar ordinele sale se aplică și preoților din străinătate. În februarie, Kirill l-a suspendat pentru trei luni pe reverendul Andrei Kordochkin, aflat la Madrid, pentru poziția sa împotriva luptelor. Încă din primele zile ale operațiunii militare, Kordochkin a condamnat public operațiunea militară rusă și s-a rugat în mod regulat pentru pacea în Ucraina. Preotul a fost pedepsit pentru și-a ''incitat la ură'' enoriașii.

''Cred că am datoria să vorbesc, indiferent de preț – ne spune Kordochkin – Dar, desigur, nu pot să-i chem pe frații mei din Rusia să facă același lucru și să se pună în pericol''.

Biserica Ortodoxă Rusă explică represiunile ca un factor de descurajare a angajării religioase în politică. De la începutul operațiunii militare, gruparea pentru drepturile omului Creștinii Împotriva Războiului a numărat cel puțin 30 de preoți ortodocși care au fost supuși presiunilor din partea autorităților religioase sau de stat.

sursa: RADOR