Rusia și SUA s-au înfruntat luni în Consiliul de Securitate al ONU pe tema trupelor comasate de Moscova în apropiere de frontiera cu Ucraina. Washingtonul e pregătit pentru orice scenariu, spune președintele Joe Biden.

Chiar înaintea ca reuniunea să înceapă oficial, președintele american Joe Biden a avertizat că, "dacă Rusia nu revine la diplomație și atacă Ucraina, ea va purta întreaga responsabilitate pentru aceasta și va suporta consecințe rapide și severe", relatează AFP, preluată de Agerpres. Această reuniune a Consiliului de Securitate s-a desfășurat la cererea SUA. 

Cu puțin timp înainte, ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzea, a acuzat Washingtonul că încearcă "să creeze isterie" și "să înșele comunitatea internațională" cu "acuzații nefondate". Nu există "nicio probă" că Rusia intenționează să lanseze o operațiune militară în Ucraina, a declarat Nebenzea, citat de Reuters.

Omologul său american Linda Thomas-Greenfield i-a replicat că desfășurarea a peste 100.000 de militari ruși în apropiere de Ucraina amenință "securitatea internațională" și justifică o dezbatere publică la ONU. Linda Thomas-Greenfield a acuzat de asemenea Rusia, cu "dovezi", că vrea să desfășoare până la începutul lunii februarie peste 30.000 de militari" suplimentari în Belarus, efective care vor fi "la mai puțin de două ore la nord de Kiev".

Președintele Joe Biden a reiterat faptul că SUA "continuă să lanseze apeluri la diplomație" pentru rezolvarea crizei legată de Ucraina, dar sunt pregătite pentru orice scenariu. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, precizase anterior că Washingtonul a pregătit "dispozitive de sancțiuni specifice împotriva membrilor elitei ruse și a familiilor acestora" dacă Rusia va ataca Ucraina. 

Și britanicii au în vedere un nou regim de sancțiuni. Șefa diplomației, Liz Truss, a anunțat o nouă legislație pentru înăsprirea regimului de sancțiuni al Marii Britanii. Sancțiunile vor putea viza un număr mai mare de persoane și firme în funcție de legăturile lor cu Kremlinul.

Premierul Boris Johnson ajunge marți la Kiev, pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre tensiunile de la granița cu Rusia.

Guvernul britanic a anunțat că va acorda un ajutor în valoare de 105 milioane de euro pentru a reduce dependența energetică de Rusia.

Boris Johnson intenționează să-l sune pe președintele Putin pentru a-i cere să retragă trupele și să aleagă calea diplomației. 

Președintele francez Emmanuel Macron a avut o nouă discuție telefonică cu omologul Vladimir Putin. Cei doi au abordat inclusiv chestiunea garanțiilor de securitate cerute de Moscova și au evocat posibilitatea unei întâlniri. 

Premierul ungar Viktor Orban se află marți la Moscova pentru a obține o suplimentare a livrărilor de gaze. ”Ungaria este membră a NATO și a UE, așa că, înaintea oricărei astfel de întâlniri, mă consult și coordonez cu aliații noștri occidentali”, a declarat el săptămâna trecută. 

Aflat luni la Budapesta, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, și-a exprimat sprijinul pentru vizita lui Viktor Orban în Rusia.