Bulgaria va vinde cel mai probabil o cantitate imensă de muniție Ucrainei prin intermediari, ceea ce ar putea avea un impact semnificativ asupra războiului, a declarat fostul ministru al apărării Boiko Noev într-un interviu acordat bTV.

Ministrul interimar al apărării va transfera muniție veche, în valoare de aproape 175 de milioane euro, către fabrica deținută de stat VMZ și, în schimb, va primi muniție nouă, a spus el, potrivit EURACTIV Bulgaria.

Scopul e ca marea cantitate de muniție veche din depozitele Armatei bulgare să ajungă în Ucraina, a declarat fostul ministru al apărării.

"Aceasta este cea mai mare reînarmare a forțelor terestre bulgare din istoria recent. E o cantitate uriașă de muniție - sute de mii. Există o creștere uriașă a prețului muniției și VMZ va vinde această muniție Ucrainei, prin intermediari", a adăugat fostul ministru.

"Acesta e o cantitate care poate schimva cursul războiului în unele direcții pe frontul ucrainean", a mai spus el.

Armata bulgară are stocuri de muniție din perioada sovietică, de care armata ucraineană are nevoie pentru a-și alimenta stocul mare de arme sovietice, inclusiv tancuri, obuziere, lansatoare de grenade antitanc, lansatoare de rachete multiple sovietice, mitraliere AK-47 și multe altele.

Investigațiile EURACTIV arată că furnizarea de arme către Ucraina, în valoare de miliarde de euro, nu a încetat, în pofida declarațiilor oficiale ale autorităților de la Sofia.

Ministrul interimar al apărării, Dimitar Stoianov, a comentat situația, precizând că schema cu VMZ a fost convenită doar cu "scopul reînnoirii stocurilor de război" pentru armată. Aceasta face parte din decizia Adunării naționale "de a furniza sprijin Ucrainei", a adăugat el.

Nu știm ce se va întâmpla cu armele

Deocamdată, Stoianov nu poate spune ce va face Ministerul apărării cu muniția.

Președintele Rumen Radev, care conduce țara în lipsa unui guvern și a unui parlament, s-a opus în mod public furnizării de arme către Ucraina.

Potrivit lui Noev, Radev ar trebui să explice de ce Bulgaria nu se va alătura eforturilor europene comune și cum acest lucru va afecta industria bulgară.

"Nu este monarh și nici nu are autoritatea de a exprima suveranitatea statului. Bulgaria este o republică parlamentară, iar Adunarea Națională e suverană. Din acest punct de vedere, în decizia sa, Parlamentul a spus Consiliului de Miniștri să continue în mod imperativ toate acțiunile pentru a oferi sprijin militar și tehnico-militar Ucrainei”, a spus Noev.

Recent, la Bruxelles, președintele a anunțat că Bulgaria va vinde arme și muniție altor state europene, cu condiția ca acestea să nu le trimită în Ucraina, în pofida deciziei Parlamentului din decembrie anul trecut de a permite armatei să trimită Kievului ajutor militar direct.

Deși este un oponent ferm al deciziei Parlamentului, Radev nu și-a exercitat dreptul de veto, ci a anunțat că nu vor mai fi livrări cât timp guvernul interimar va fi la putere.

Dacă muniția e transferată de la armată la uzina militară și apoi exportată în Ucraina prin intermediari, Radev poate continua să le spună susținătorilor săi că Sofia nu ajută Kievul.

Presiuni de la Bruxelles

"UE ar dori să vadă cea mai largă participare posibilă la acordul pentru cumpărarea de obuze pentru Ucraina”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene la Bruxelles, citat de Dnevnik.

"Sperăm și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate a fost clar că dorește să vadă o participare cât mai largă, deoarece este în interesul european, în sprijinul Ucrainei, dar și în sprijinul securității și stabilității europene", a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

Bulgaria, Irlanda, Letonia și Slovenia nu au confirmat participarea la achiziția comună de muniție.