Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunță marți dimineață că țara noastră îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ambasadoarea SUA în România a avut o reacție mai reținută.

UPDATE

Ambasadoarea Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec s-a întâlnit marți la guvern cu premierul Marcel Ciolacu, după întâlnire ea explicând că "mai sunt de îndeplinit câțiva pași importanți, în următoarele luni, pentru a stabili dacă România este într-adevăr eligibilă pentru a participa la programul Visa Waiver".

Dacă decizia Washingtonului va fi favorabilă, România ar putea intra în program "cândva în 2025". 


În următoarea perioadă, "vor mai avea loc consultări suplimentare între cele două guverne" pentru a verifica aderarea României la "o serie de măsuri de securitate convenite anterior".

Întrebată ce pași importanți mai are România de îndeplinit, diplomata a precizat că există "o serie de pași în ceea ce privește securitatea și schimbul de informații". 

"În cazul unei decizii favorabile a guvernului SUA de a include România în Visa Waiver, anticipăm că va exista o perioadă de pregătire atentă și de schimb de informații publice înainte de punerea în aplicare a oricăror modificări ale cerințelor actuale privind vizele. Datele privind rata de refuz a vizelor pentru toate țările aspirante la scutirea de vize sunt de obicei publicate cel târziu în luna ianuarie. În cazul în care toate condițiile și pregătirile se desfășoară cu succes, programul ar putea intra în vigoare undeva în 2025", a mai explicat ea.

+++

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, după întâlnirea cu ambasadoarea SUA în România, că demersurile realizate de România pentru aderarea la Programul Visa Waiver au reprezentat principalul subiect abordat la întrevederea dintre cei doi.

Conform analizei Guvernului, principalele aspecte tehnice care trebuiau îndeplinite de România pentru finalizarea acestui proces au fost atinse, acest lucru urmând a fi confirmat și de echipa SUA de experți care va efectua o vizită de evaluare în țara noastră în cursul lunii noiembrie 2024.

”Mulțumesc doamnei ambasador și tuturor celor implicați în procesul de diminuare a ratei de refuz – companiilor care au sprijinit această campanie, cetățenilor români și personalului din administrație care a contribuit la acest proces. Guvernul României va rămâne la fel de implicat în tot ce înseamnă realizarea tuturor pașilor procedurali care mai trebuie efectuați în atingerea acestui obiectiv major”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat în comunicatul de presă transmis de Guvern.

Guvernul susține că, pentru îndeplinirea criteriilor pentru aderarea la Programul Visa Waiver, România a realizat următoarele măsuri:

A.Criterii tehnice de securitate

1.Încheierea cu SUA a Parteneriatului pentru securizarea frontierei

MAI împreună cu DHS au stabilit un parteneriat pentru securizarea frontierelor celor două state, care presupune un schimb automatizat de date și informații prin intermediul unei platforme informatice (Secure Real-Time Platform).

2.Implementarea programului ATS-G (Automated Targeting System - Global)La data de 19 ianuarie 2024, a fost încheiat Acordul între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii de colaborare în utilizarea informațiilor privind călătorii, în vigoare de la data de 28 august 2024.

3.Consolidarea integrității procesului de acordare a cetățeniei româneÎn plan legislativ au fost adoptate Ordonanța de urgență nr. 100/2024 privind modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991 și Hotărârea Guvernului nr. 1.033 din 21 august 2024 pentru stabilirea specificațiilor tehnice privind prelevarea și stocarea electronică a datelor biometrice colectate potrivit dispozițiilor Legii cetățeniei române nr. 21/1991.Prin aceste modificări, se introduce colectarea și verificarea datelor biometrice în procesul de acordare a cetățeniei române și cardul electronic de cetățenie. 

4.Consolidarea integrității procesului de eliberare a documentelor de călătorieLegea nr. 174 din 3 iunie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate adoptată în iunie 2024 a vizat limitarea eliberării pașaportului temporar în favoarea pașaportului electronic, document de călătorie cu un nivelul superior de securitate.

5.Intensificarea cooperării polițienești cu SUAPentru a sprijini cooperarea româno-americană în domeniul aplicării legii, din cursul anului 2023 a început dialogul cu autoritatea americană parteneră (Homeland Security Investigations) pentru un Memorandum de Cooperare pentru crearea la București unei Unități de Investigații a Infracțiunilor Transfrontaliere care să permită investigarea în comun a infracțiunilor transfrontaliere și să combată traficul de migranți.

B.  Scăderea ratei de refuz sub 3%

•În luna septembrie 2023 au fost inițiate discuții cu mai multe organizații profesionale în urma cărora, cu sprijinul și participarea Ambasadei SUA la București membrilor acestora le este acordată prioritate și celeritate în obținerea vizei.

•Urmare a adoptării HG nr. 77 din 8 februarie 2024 pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 518/1995, angajații din administrația publică centrală, cu prioritate cei din domeniile apărării, ordinii publice, siguranței naționale, justiției și afacerilor externe, au beneficiat  de suportarea cheltuielilor pentru taxa de viză de către angajator sau, după caz, de decontarea acesteia, în condițiile legii, pentru orice tip de viză SUA.

•Guvernul României a lansat campania Calificam Romania în Programul Visa Waiver prin care au fost încurajate și impulsionate reînnoirile de viză SUA B1/B2. https://calificamromania.gov.ro/

****

Șeful Senatului, Nicolae Ciucă, susține că, de-a lungul anului 2023, a avut "discuții directe cu senatori americani și am făcut eforturi diplomatice intense pentru a obține acest statut".

"În martie, senatorii Durbin și Shaheen au introdus un proiect de lege în Congres pentru a sprijini România în acest demers. A fost un moment crucial și un semnal puternic din partea partenerilor noștri americani. În aceeași perioadă, a mandatului meu de premier, am numit un coordonator național pentru Visa Waiver, astfel încât toate instituțiile să lucreze împreună pentru îndeplinirea criteriilor tehnice și de securitate necesare. Aceste eforturi nu doar că vor facilita călătoriile, dar vor consolida și mai mult relația noastră strategică cu SUA, în beneficiul fiecărui român. Mulțumesc tuturor echipelor implicate pentru determinarea și profesionalismul de care au dat dovadă în îndeplinirea acestui obiectiv major!", a transmis Ciucă într-un mesaj pe Facebook.

+++

"Astăzi este o zi mare, o zi pe care am așteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplinește formal toate condițiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiție pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută. Sigur, așteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicații pentru vize din acest an, precum și pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere. Primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

A călători fără vize în America nu este doar un statut privilegiat acordat unei țări. Vor exista beneficii importante pentru noi. Călătorind mai ușor, românii vor construi mai multe punți și vor putea impulsiona astfel comerțul sau investițiile. De asemenea, ne așteptăm să avem curând mai multe curse aeriene directe între România și America. Alianța cu Statele Unite nu va fi niciodată perfectă, dar generație după generație a arătat că prietenia noastră poate fi întotdeauna desăvârșită", a anunțat ambasadorul într-un mesaj video postat pe Facebook.

+++

Potrivit legislației americane, secretarul pentru securitate internă, în urma consultării cu secreatrul de stat, desemnează o țară să se alăture programului de scutire de vize dacă aceasta îndeplinește anumite cerințe tehnice. O condiție obligatorie pentru ca o țară să fie considerată eligibilă este ca rata de respingere a vizelor de vizitator (tip B) să fie mai mică de 3% în anul precedent intrării în program. România și-a propus să atingă în anul fiscal american curent (1 octombrie 2023-30 septembrie 2024) o rată de respingere a vizelor de mai puțin de 3%.