ȘTIRI DIN UNGARIANepszava: Tinerii nu au încredere în Guvernul Orbán

E posibil să fi fost publicate date eronate despre situația tineretului ungar. Acum datele sunt analizate de specialiști independenți, în locul centrelor de cercetare apropiate Guvernului de la Budapesta.
Majoritatea relativă a tinerilor din Ungaria nu are încredere în Guvernul Orbán, potrivit unui volum de studiu intitulat "Dincolo de nota de subsol - Cercetarea Tineretului Ungar 2020", prezentat luni. Studiul a fost realizat de specialiști independenți care au reinterpretat și completat raportul rapid "oficial" privind cercetarea din 2020, publicat anul trecut, relatează Nepszava.
Un sondaj pe un eșantion care cuprinde un număr mare de persoane care fac obiectul studiului în rândul tinerilor ungari, în vârstă de 15-29 de ani, este efectuat la fiecare patru ani. În timp ce anterior sondajele erau realizate de Institutul de Cercetare a Tineretului, această sarcină a fost preluată din 2012 de Institutul "Nézőpont" și Fundația "Szazadveg", instituții apropiate Guvernului de la Budapesta. Preluarea acestei atribuții a avut drept rezultat publicarea cu întârziere a datelor cercetării din 2016, respectiv abia după alegerile din 2018. Chiar și raportul rapid de cercetare din 2020 a apărut abia în vara anului 2021, însă în acest raport nu au fost incluse datele privind preferințele de partid și orientarea politică a tinerilor sau au fost publicate date derutante, eronate, de exemplu, cu privire la numărul copiilor asumați per familie.
Cercetătorii independenți au reușit să obțină date mai detaliate doar în acest an, astfel că au ieșit la lumină următoarele aspecte: 32% dintre tineri mai degrabă nu au încredere și 17% nu au deloc încredere în Guvernul Orbán, iar 35% au răspuns că mai degrabă au încredere, și 10% au încredere absolută în Executiv. Alți 5% nu au putut răspunde cu un Da sau cu un Nu ferm. 48% din respondenți au susținut că în ultimii zece ani nivelul de trai al oamenilor s-a înrăutățit, 38% au spus că nu s-a schimbat și doar 14% simt o îmbunătățire. 54% dintre tineri cred că starea de spirit a oamenilor s-a înrăutățit și doar 11% cred că s-a îmbunătățit.
În schimb, s-a consolidat identitatea națională: 54% dintre intervievați sunt absolut mândri că sunt maghiari. În ceea ce privește identitatea politică se poate observa o schimbare interesantă: 35% s-au declarat mai degrabă de stânga, 30% de dreapta, iar procentul celor care s-au plasat la mijloc este tot de 35%. În timpul cercetării din 2012, procentul celor care s-au plasat la mijloc încă era de 62% și doar 17% s-au declarat de stânga. Procentul celor care s-au declarat mai degrabă liberali a crescut de la 32% în 2012 la 43% în 2020, în timp ce 24% s-au declarat conservatori.
Această imagine este oarecum contrazisă de faptul că, în ceea ce privește preferințele de partid, FIDESZ a deținut primul loc (53%) chiar și în sondajele din 2020, pe locul doi s-a situat partidul Jobbik (12%), iar pe locul trei formația Momentum (8%). Este adevărat că până în 2020 s-a conturat cooperarea partidelor de opoziție, astfel că corectând în acest context, avantajul FIDESZ era de 9% în comparație cu rezultatul obținut de partidele care au participat în alianța opoziției, iar în rândul tinerilor care în mod cert votează cu un partid, acest avantaj era de 14% - ceea ce este foarte aproape de rezultatul real al alegerilor din 2022. Sprijinul pentru FIDESZ a fost cel mai mare în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani din localitățile mai mici.
De asemenea, majoritatea tinerilor nu sunt în general interesați de politică. Din datele centralizate ale sondajelor de opinie, efectuate în perioada 2012-2020 rezultă că doar 2% dintre respondenți manifestă o un mare interes față de politică, în timp ce 41% nu sunt de loc interesați de acest subiect. Din studiu a mai rezultat că nu este fără speranțe trezirea interesului tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani față de chestiunile publice: de exemplu, în 2012 procentul tinerilor absolut apolitici era de 49%, în schimb acest procent a scăzut la 33% în 2020.
Cercetarea a examinat și chestiunile legate de relațiile de cuplu și asumarea unui copil. Este interesant că, potrivit raportului rapid "oficial" de cercetare din 2021, publicat de instituțiile guvernamentale, tinerii își doresc în medie 2 copii, însă așa cum s-a dovedit ulterior, această cifră a fost obținută prin omiterea totală din calcul a celor care au răspuns că nu doresc niciun copil. Împreună cu aceștia, numărul mediu de copii planificați ajunge de fapt la 1,77.
Majoritatea respondenților (69%) au spus că asumarea creșterii unui copil depinde de situația materială, de securitatea locuinței (39%) și de relația corespunzătoare a cuplului (36%), și doar 5-6 la sută cred că beneficiile fiscale și oportunitățile de împrumut oferite de Guvern joacă un rol în acest sens.
Sursa: RADOR
Comentarii