Soldații azeri au încercuit vineri Stepanakert, 'capitala' regiunii separatiste Nagorno-Karabah, locuită de o majoritate de etnici armeni, iar populația "s-a ascuns în pivnițe" de teama "masacrelor".

Declarația a fost făcută pentru AFP la Erevan o purtătoare de cuvânt a autorităților din enclavă, notează Agerpres.

"Situația la Stepanakert este oribilă, trupele azere sunt peste tot în jurul orașului, sunt la periferie", a declarat Armine Hayrapetian, care reprezintă în capitala armeană centrul de informare al "guvernului" acestui teritoriu secesionist.

"Oamenii se tem că soldații ar putea să intre în oraș în orice moment și să înceapă masacre", a afirmat ea în continuare.

Stepanakert și alte zone din Nagorno-Karabah sunt private de cea mai mare parte a serviciilor de bază, de la ofensiva fulger la începutul săptămânii a armatei azere pentru recucerirea acestei enclave, a adăugat Hayrapetian.

"Nu avem electricitate, nu avem gaze, nu avem hrană, carburanți, conexiuni de internet și nici telefonice", "oamenii se ascund în pivnițe", a mai spus ea.

Separatiștii armeni au acceptat să depună armelor în urma luptelor și au participat joi în Azerbaidjan la primele discuții în vederea unei "reintegrări" a Karabahului în această țară.

În Capitala Armeniei, manifestanți împotriva guvernului au ieșit vineri în stradă, pentru a treia zi consecutiv, pentru a protesta împotriva modului în care executivul a gestionat criza din Nagorno-Karabah, relatează France Presse.

Victoria fulgerătoare a Baku a declanșat manifestații antiguvernamentale ample la Erevan. Partidele de opoziție îl acuză pe premierul Nikol Pashinyan că a făcut prea multe concesii în fața Azerbaidjanului și îi cer să demisioneze.

De altfel, liderii opoziției și-au anunțat intenția de a lansa o procedură de destituire a premierului Pashinyan în parlament.

Uniunea Europeană a oferit ajutor umanitar armenilor care trăiesc în regiunea Nagorno-Karabah, relatează dpa.

"UE și statele sale membre sunt pregătite să ofere asistență umanitară de urgență", a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, joi seara, la New York.