Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și-a exprimat sprijinul față de Armenia și a condamnat atacurile Azerbaidjanului asupra țării vecine, titrează The New York Times.

Ciocnirile armate de săptămâna trecută dintre cele două țări au fost "declanșate de azeri” și "trebuie ca acest lucru să fie recunoscut” a declarat Nancy Pelosi la o conferință de presă din cursul vizitei sale în Armenia, ea pledând totodată pentru o înțelegere la masa negocierilor.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, s-a deplasat în Armenia ca să-l întâlnească pe premierul țării, Nikol Pașinian, după ce, săptămâna trecută, între cele două țări au izbucnit niște lupte soldate cu moartea a peste 180 de oameni.

Armenia și Azerbaidjanul își dispută de zeci de ani, inclusiv pe calea armelor, regiunea Nagorno-Karabah și au intrat într-un război în 2020, care s-a soldat cu mii de morți. Analiștii observă că, totuși, în urma acestor recente ciocniri, Azerbaidjanul a făcut un pas înainte, atacând teritoriul armean și depășind pentru pentru prima oară frontierele armene recunoscute pe plan internațional.

Nancy Pelosi a spus că dorește ca astfel să certifice "puternicul și continuul sprijin al Statelor Unite” față de Armenia, dar ea a pledat și pentru o soluție pe calea negocierilor.

Într-o declarație apărută duminică, Ministerul de Externe al Azerbaidjanului a calificat declarațiile dnei Pelosi drept "nefondate și nedrepte”, ele fiind totodată o "gravă lovitură dată eforturilor de normalizare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan”.

Actualele ciocniri au fost cele mai grave de după armistițiul din 2020, mediat de Rusia, o veche protectoare a Armeniei. Analiștii estimează că Azerbaidjanul ar fi putut fi încurajat de recenta retragere a Rusiei din Ucraina și, în general, de faptul că atenția Rusiei este concentrată asupra războiului de acolo.

Recent, Azerbaidjanul l-a silit pe Pașinian să semneze un acord de pace care ar recunoaște suveranitatea azeră asupra regiunii Nagorno-Karabah, care, pe plan internațional, este recunoscută ca făcând parte din teritoriul Azerbaidjanului, dar strâns legată de Armenia și reclamându-și independența.

Anul trecut, președintele Biden a recunoscut drept genocid uciderea în masă a armenilor de pe vremea Imperiului Otoman, cu peste un secol în urmă – o caracterizare pe care Turcia o respinge.

Deplasarea dnei Pelosi într-o zonă marcată de tensiuni nu este o premieră. În această vară, deplasările sale au inclus Kievul, capitala Ucrainei, precum și o vizită în Taiwan - un demers la care China a ripostat prin niște ample manevre militare care au durat câteva zile.

Da această dată, dna Pelosi a spus că Statele Unite doresc să ajute și să sprijine Armenia în contextul actualei lupte la nivel mondial între democrație și dictatură. "Securitatea teritorială și suveranitatea Armeniei, democrația Armeniei, sunt principii de valoare pentru noi, în America”, a mai spus ea.

Sursa: RADOR