Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți după-amiază în Taiwan. Mai multe avioane de război chineze au zburat azi aproape de așa-numita „linie mediană” care separă Strâmtoarea Taiwan.

China a lansat numeroase avertismente în legătură cu vizita lui Pelosi în Taiwan - teritoriu pe care Beijingul îl revendică - în timp ce Statele Unite au declarat luni că nu vor fi intimidate de „zdrângănitul sabiei” chinezești.

Vizita sa a fost anunțată pe surse. Pelosi e cel mai important oficial american care vizitează Taiwan în ultimii 25 de ani.

Pe lângă avioanele chineze care au zburat aproape de linia mediană a strâmtorii, mai multe nave de război chineze au ajuns luni în apropierea liniei neoficiale de separare, a declarat o  sursă pentru Reuters. Sursa a spus că atât navele de război, cât și aeronavele chineze au „strâns” linia mediană marți dimineață, o mișcare neobișnuită pe care aceasta a descris-o ca fiind „foarte provocatoare”, relatează EURACTIV.com.

Aeronavele chinezești au efectuat marți dimineața în mod repetat mișcări tactice de „atingere” pentru scurt timp a liniei mediane și de întoarcere spre cealaltă parte a strâmtorii marți dimineață, în timp ce aeronavele taiwaneze erau în apropiere, a mai precizat sursa.

Avioanele chinezești au părăsit zona după-amiaza, dar navele au rămas. 

În mod normal, aeronavele niciunei părți nu traversează linia mediană.

Ministerul apărării din Taiwan a declarat că are o înțelegere completă a activităților militare din apropierea Taiwanului și că va trimite forțe ca reacție la „amenințările inamice”.

Ministerele apărării și de externe din China nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

În orașul Xiamen, din sud-estul Chinei, care se află vizavi de Taiwan și unde se află o importantă prezență militară, locuitorii au văzut marți vehicule blindate care se deplasau și au postat imagini online. Acestea nu au putut fi verificate imediat de Reuters.

Rețelele de socializare chineze au fost agitate din cauza unui potențial conflict, cât și de fervoarea patriotică, iar subiectul vizitei lui Pelosi a fost știrea de top pe Weibo, o rețea asemănătoare Twitter.

Cu cine se vede Pelosi

Cele mai multe dintre întâlnirile planificate ale lui Nancy Pelosi, inclusiv cu președintele Tsai Ing-wen, au fost programate pentru miercuri.

Patru surse au spus că Pelosi ar fi programat miercuri după-amiază o întâlnire cu un grup de activiști privind situația din China în privința drepturilor omului.

Marți, Pelosi a vizitat Malaezia, după ce luni și-a început turneul în Asia în Singapore. Biroul ei de presă a spus că va merge și în Coreea de Sud și Japonia, dar nu a menționat o vizită la Taiwan.

Ministerul de externe din Taiwan a declarat că nu are niciun comentariu cu privire la informațiile despre planurile de călătorie ale lui Pelosi.

Ministerul de externe al Chinei și-a reiterat opoziția față de o vizită a lui Pelosi în Taiwan.

„Confruntată cu nesocotirea nesăbuită de către SUA a avertismentelor repetate și serioase ale Chinei, orice contramăsuri luate de partea chineză vor fi justificate și necesare, ceea ce este, de asemenea, dreptul oricărei țări independente și suverane”, a declarat purtătorul de cuvânt Hua Chunying într-un briefing la Beijing.

Afirmații „false”

Răspunsul Beijingului ar putea include tragerea de rachete în apropierea Taiwanului, activități aeriene sau navale la scară largă sau alte „pretenții legale false”, cum ar fi afirmația Chinei că Strâmtoarea Taiwan nu este o cale navigabilă internațională, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate națională, John Kirby.

„Nu vom mușca această momeală și nu ne vom angaja în zăngănitul de sabie. În același timp, nu ne vom lăsa intimidați”, a spus Kirby.

China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan, o insulă autonomă revendicată de Beijing, trimite un semnal încurajator către tabăra pro-independență. Washingtonul nu are legături diplomatice oficiale cu Taiwan, dar este obligat prin lege să ofere insulei mijloacele de a se apăra.

Vizita lui Pelosi, o voce critică la adresa Chinei, are loc pe fondul înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Beijing.

Casa Albă a respins retorica Chinei ca fiind nefondată și nepotrivită.

Kirby a spus că vizita lui Pelosi nu schimbă cu nimic politica SUA față de Taiwan și că Beijingul știe că împărțirea puterilor în cadrul guvernului american înseamnă că Pelosi ia propriile decizii cu privire la vizită.

Președinta Camerei Reprezentanților "are dreptul de a vizita Taiwanul", a afirmat John Kirby.

În timpul discuției telefonice de joia trecută, președintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe președintele american Joe Biden că Washingtonul ar trebui să respecte principiul unei singure Chine și că „cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”.

Biden i-a spus lui Xi că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat și că Washingtonul se opune ferm eforturilor unilaterale de a schimba status quo-ul și de a submina pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan.

Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a aduce insula sub controlul său. Taiwan respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei și spune că numai oamenii săi pot decide viitorul insulei.

Obișnuiți să fie prinși în mijlocul tensiunilor China-SUA, oamenii din Taiwan au păreri diferite cu privire la vizita lui Pelosi.

„În ceea ce privește declarațiile sau comentariile pline de ură din partea Chinei, așa a fost întotdeauna. Deci, privim cu liniște sufletească și nu suntem prea speriați”, a spus Yang Hsing-ruel, un student în vârstă de 22 de ani, în timp ce își exprimă speranța că vizita va consolida legăturile dintre Taiwan și Statele Unite.

Colegul Chang Yun-fan, 22 de ani, avea puține așteptări: ”În cele din urmă, suntem doar o piesă de șah în jocul altcuiva”.