Lidera democraților din Congresul american a făcut în premieră acuzații de corupție la adresa liderului de la Casa Albă.

Lidera democraților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, a folosit joi pentru prima dată termenul de „corupție” pentru a desemna suspiciunile care planează asupra președintelui american, vizat de o anchetă pentru destituire în dosarul ucrainean, relatează AFP.

Într-o declarație făcută după audierile televizate ale unor înalți diplomați organizate în cadrul acestei explozive, Nancy Pelosi pare să nu-și fi ales cuvintele la întâmplare. „Corupție” este unul dintre capetele de acuzare prevăzute în Constituția americană pentru a justifica destituirea președintelui.

„Mărturiile copleșitoare au coroborat probele de corupție scoase la iveală de anchetă”, a declarat președinta Camerei Reprezentanților în cadrul unei conferințe de presă.

Ea a adăugat că faptele expuse le fac să pară „aproape mici” pe cele reproșate președintelui republican Richard Nixon, și el vizat de o anchetă pentru destituire în 1974.

Democrații îl suspectează pe Donald Trump că a abuzat de prerogativele sale prezidențiale cerându-i președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să ancheteze asupra lui Joe Biden, bine plasat pentru a deveni principalul său contracandidat în alegerile prezidențiale din 2020.

Ei încearcă să demonstreze că în plus, pentru a obține această anchetă, a făcut presiune asupra Kievului înghețând un important ajutor militar destinat Ucrainei.

Pentru Nancy Pelosi, corupția constă în „acordarea sau suspendarea unui ajutor militar în schimbul unei declarații publice privind o falsă anchetă privind alegerile”, ceea ce reprezintă „o tentativă evidentă din partea președintelui de a-și asigura un avantaj pentru alegerile din 2020”.

Donald Trump afirmă că nu i se poate reproșa nimic pentru conversația cu omologul său ucrainean, un argument reluat de marea majoritate a aleșilor republicani.

Cu circa zece audieri publice prevăzute până la 20 noiembrie, democrații arată că nu vor să piardă timp în anchetă, înainte de un posibil vot privind punerea sub acuzare a președintelui în Camera Reprezentanților.

„Nu am decis încă dacă îl vom pune pe președinte sub acuzare. La asta servește această anchetă”, a declarat joi Nancy Pelosi.

Ținând cont de majoritatea republicană din Senat, este puțin probabil ca Donald Trump să fie apoi destituit, întrucât camera superioară, care va avea apoi misiunea de a-l judeca pe președinte, va avea ultimul cuvânt.

Vineri, parlamentarii vor discuta în cadrul unei audieri publice cu fosta ambasadoare a SUA la Kiev, Marie Yovanovitchm, brusc eliberată din funcție în primăvară după ce a făcut obiectul unei campanii ostile duse de avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

Un diplomat care l-ar fi auzit pe Donald Trump vorbind cu unul dintre ambasadorii săi „despre anchetele solicitate” Ucrainei ar urma de asemenea să depună mărturie, dar cu ușile închise, potrivit media americane, notează AFP.