Naționaliștii ruși au cerut președintelui Putin să facă schimbări imediate pentru a asigura victoria finală în războiul din Ucraina, la o zi după ce armata rusă a fost forțată să-și abandoneze pozițiile din nord-estul Ucrainei, titrează Reuters.

Căderea rapidă a orașului Izium din provincia Harkiv a fost cea mai mare înfrângere militară a Rusiei de când trupele sale au fost forțate să își întrerupă atacul împotriva ucrainene Kiev, în luna martie. În timp ce forțele rusești au abandonat sâmbătă oraș după oraș în Ucraina, Vladimir Putin inaugura cea mai mare roată din Europa într-un parc din Moscova, pe fondul focurilor de artificii care au luminat cerul din Piața Roșie pentru a sărbători întemeierea orașului în 1147.

Într-un mesaj vocal de 11 minute postat pe aplicația de mesagerie Telegram, liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat al dlui Putin ale cărui trupe au fost în avangarda campaniei din Ucraina, a negat pierderea orașului Izium, un punct esențial de aprovizionare. Dar a recunoscut că operațiunea militară nu decurge conform planificării. "Dacă astăzi sau mâine nu se fac schimbări în desfășurarea operațiunii militare speciale, voi fi obligat să merg la conducerea țării pentru a explica situația de pe teren", a spus Kadîrov. 

Tăcerea aproape totală a autorităților de la Moscova cu privire la înfrângere - sau lipsa oricărei explicații pentru ceea ce s-a petrecut în nord-estul Ucrainei - a provocat o furie semnificativă în rândul unor comentatori pro-război și a naționaliștilor ruși de pe rețelele de socializare.

"Acum nu este momentul să taci și să nu spui nimic... asta afectează grav cauza", a afirmat pe Twitter un blogger pro-război cunoscut ca Rybar. 

Sâmbătă, ministerul a anunțat o "regrupare" care prevede retragerea trupelor din regiunea Harkiv pentru a se concentra asupra regiunii Donețk, mai departe, în estul Ucrainei – o declarație care a atras și mai multă furie din partea multor bloggeri militari ruși.

Unii dintre corespondenții de război pro-Kremlin și foștii și actualii militari care au strâns numeroși urmăritori pe Telegram au acuzat ministerul că a minimalizat la maxim înfrângerea suferită.

Igor Ghirkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la declanșarea războiului din 2014 în regiunea Donbas din estul Ucrainei, a comparat prăbușirea uneia dintre principalele linii de front ale conflictului cu Bătălia de la Mukden din 1905 - o înfrângere catastrofală din războiul ruso-japonez care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia. Dl Ghirkin, care a fost necruțător în criticile sale la adresa conducerii țării, numindu-l pe ministrul apărării, Șoigu, "mareșalul de carton", a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu se proclamă mobilizarea la nivel național.

Furia naționaliștilor față de eșecul militar este o problemă potențial mult mai mare pentru administrația de la Kremlin decât critica liberală pro-occidentală la adresa dlui Putin: sondajele de opinie continuă să arate un sprijin masiv pentru ceea ce autoritățile de la Moscova numesc "operațiunea militară specială".

Pe fondul sărbătoririi Zilei Moscovei cu petreceri stradale și concerte, sâmbătă, neliniștea s-a răspândit chiar și în parlamentul de obicei subordonat al Rusiei. Serghei Mironov, liderul așa numitului partid de opoziție, dar fidel lui Vladimir Putin, "Numai Rusia", a afirmat pe Twitter că un foc de artificii în cinstea sărbătorii ar trebui anulat, având în vedere situația militară.

Un mesaj re-publicat pe Telegram de proeminentul corespondent de război Semion Pegov s-a referit la sărbătorile de la Moscova ca la o "blasfemie" și la refuzul autorităților ruse de a începe un război pe scară largă drept "schizofrenic". "Fie Rusia va deveni ea însăși prin nașterea unei noi elite politice... fie va înceta să mai existe", se spune în mesaj.

Sursa: RADOR