Aliații din NATO au efectuat miercuri un exercițiu militar pentru a testa apărarea aeriană și apărea antirachetă din România.

Testarea sistemului vine la aproximativ o săptămână după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit în Polonia și a scos în evidență breșele din scutul aerian al Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters, conform Agerpres.

Sistemul de apărare aeriană francez desfășurat în România a respins un atac simulat cu avioane de luptă aliate, a precizat Comandamentul Aerian Aliat al NATO de la Ramstein, în vestul Germaniei.

La exercițiu au participat avioane de luptă turce F-16, avioane Eurofighter spaniole, avioane Growler americane concepute pentru război electronic și avioane Rafale franceze care au zburat de pe portavionul Charles de Gaulle, a adăugat Comandamentul.

"Ca răspuns la războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm să ne consolidăm capacitatea de descurajare și sistemele de apărare în flancul de estic al Alianței", a spus purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

Ea a precizat că Alianța a adăugat mai multe avioane de luptă și de supraveghere în patrule, precum și mai multe sisteme de apărare aeriană la sol și nave de apărare aeriană pe mare.

"Exerciții precum acesta garantează că forțele NATO pot opera împreună și pot rămâne pregătite pentru a răspunde la orice amenințare din orice direcție", a subliniat purtătoarea de cuvânt.

Franța a desfășurat din mai în România sistemul de apărare aeriană SAMP/T. Acesta este conceput să protejeze câmpuri de luptă și obiective sensibile precum aeroporturi și porturi în fața rachetelor de croazieră, avioanelor, dronelor și rachetelor balistice tactice.

Mai multe state aliate au desfășurat astfel de armamente în flancul estic al NATO după invazia rusă din Ucraina, reamintește Reuters, oferind ca exemple rachetele Patriot trimise de Germania în Slovacia, rachetele Patriot operate de SUA în Polonia și sistemele NASAMS trimise de Spania în Letonia.

Cu toate acestea, prăbușirea în Polonia, săptămâna trecută, a ceea ce pare să fi fost o rachetă rătăcită a sistemului de apărare aeriană al Ucrainei a scos în evidență nevoia ca NATO să acopere breșele încă existente în scutul său aerian.