NATO a dat asigurări că poziția să privind războiul din Ucraina și integritatea teritorială a țării "rămâne neschimbată”, după ce șeful de cabinet al secretarului său general a sugerat că Ucraina ar putea ceda din teritoriu pentru a adera la Alianță.

NATO a dat asigurări miercuri că poziția să privind războiul din Ucraina și integritatea teritorială a țării "rămâne neschimbată", după ce șeful de cabinet al secretarului său general, Jens Stoltenberg, a sugerat marți - din "greșeală", a recunoscut el - că Ucraina ar putea ceda teritoriu Rusiei pentru a facilita aderarea sa la Alianța Nord-Atlantică, relatează La Libre Belgique.

"Poziția NATO este clară și rămâne neschimbată. Așa cum au reiterat lideri NATO la summitul de la Vilnius, în iulie, susținem pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", a declarat un purtător de cuvânt al Alianței atlantice agenției de presă spaniole EFE.

"Vom continua să susținem Ucraina cât timp va trebui. Suntem atașați de o pace justă și durabilă. Ucraina va decide când și în ce condiții se va ajunge la pace și este clar că e nevoie de garanții de securitate pentru a ne asigura că războiul nu se va repeta", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Șeful de cabinet al dlui Stoltenberg, Stian Jenssen, și el norvegian, făcuse comentarii despre o eventuală cedare de teritoriu ucrainean, la un forum politic în Norvegia, potrivit ziarului local VG.

"Cred că o soluție ar putea fi ca Ucraina să cedeze teritoriu și să obțină în schimb aderarea la NATO", declarase Jenssen.

Autoritățile ucrainene au reacționat imediat. Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe a declarat că această decizie este "total inacceptabilă".

”Brațul drept” al lui Stoltenberg a recunoscut și el miercuri dimineața o "greșeală", potrivit VG. "Declarația mea pe acest subiect făcea parte dintr-o discuție mai largă despre scenariile viitoare posibile în Ucraina și eu nu ar fi trebuit să o spun în felul acesta. A fost o greșeală", a spus el, potrivit cotidianului.

Sursa: RADOR