Va fi cel mai mare exercițiu NATO din Europa de la sfârșitul Războiului Rece. 90.000 de soldați din toate țările Alianței, plus Suedia, vor începe într-o săptămână operațiunile Steadfast Defender 2024.

Prin acest exercițiu militar de amploare, NATO își propune să pregătirea trupelor pentru eventualitatea unui atac asupra teritoriului Pactului nord-atlantic, scrie Il Fatto Quotidiano.

Iar dușmanul ipotetic nu poate fi nimeni altul decât Rusia lui Vladimir Putin, în condițiile în care operațiunile de antrenament se vor desfășura pe flancul de nord-est, între Polonia, Germania și Țările Baltice, practic la granița cu exclava rusă Kaliningrad.

„Este cel mai mare exercițiu din ultimele decenii”, a afirmat generalul Christopher Cavoli, comandantul suprem al aliaților în Europa.

„Steadfast Defender începe săptămâna viitoare și va dura până în mai, cu participarea a 90.000 de soldați din rândul aliaților și din Suedia. Alianța își va demonstra capacitatea de a apăra zona transatlantică printr-un transfer de trupe din America de Nord, într-un scenariu de răspuns la o amenințare militară”, a explicat el.

Operațiunea care va începe nu va fi însă singurul exercițiu din 2024. NATO a decis oficial să efectueze două, ca urmare a strategiei anunțate în iunie anul trecut.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a explicat schimbarea de ritm vorbind despre „300.000” de soldați pregătiți pentru acțiune imediată, o alegere legată cu siguranță de invazia rusă a Ucrainei care a ridicat nivelul de risc pentru țările Alianței.

Sursa: RADOR RADIO ROMANIA