Europa trebuie să-și diversifice aprovizionarea cu energie, spune șeful NATO, Jens Stoltenberg. Marea Britanie avertizează că este „foarte probabil” ca Rusia, un important furnizor de gaze naturale, să încerce să invadeze Ucraina.

Rusia a masat circa 120.000 de soldați la granița cu țara vecină și a cerut Alianței Nord-Atlantice să-și retragă trupele și armamentul din Europa de Est și să nu primească Ucraina, o fostă republică sovietică, în rândurile sale, relatează EURACTIV.

Oficiali americani au declarat sâmbătă că Rusia a trimis la granița cu Ucraina și rezerve de sânge și alte materiale medicale pentru tratarea victimelor în caz de conflict. Peste graniță, în Ucraina, rezerviștii fac exerciții.

Moscova neagă orice plan de invadare, dar a spus duminică că va cere NATO să clarifice dacă intenționează să pună în aplicare angajamente cheie în materie de securitate, după ce mai devreme a precizat că răspunsul Alianței la cererile sale nu a mers suficient de departe.

„Dacă nu intenționează să facă acest lucru, atunci ar trebui să explice de ce”, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov la televiziunea de stat. „Aceasta va fi o chestiune cheie în stabilirea propunerilor noastre viitoare”.

Statele Unite au spus că așteaptă răspunsuri din partea Rusiei, după ce au trimis, la rândul lor, răspunsuri la solicitările ruse. SUA au transmis Moscovei că NATO nu se va retrage din Europa de Est, iar Ucrainei nu îi va fi blocată aderarea la Alianță, dar Washingtonul este pregătit să discute subiecte precum controlul armelor și măsuri de consolidare a încrederii.

Washingtonul a avut nevoie de mai multe săptămâni pentru a se pune de acord cu partenerii europeni cu privire la un pachet de sancțiuni puternice în cazul în care Rusia atacă Ucraina. Dar dezbinarea pe acest subiect a rămas, Germania îndemnând la „prudență”.

Uniunea Europeană depinde energetic de Rusia, care-i furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze și orice întrerupere ar exacerba criza energetică deja existentă.

„Suntem îngrijorați de situația energetică din Europa, deoarece demonstrează vulnerabilitatea de a fi prea dependenți de un singur furnizor de gaze naturale și acesta este motivul pentru care aliații NATO sunt de acord că trebuie să lucrăm și să ne concentrăm pe diversificarea aprovizionării”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Discuții privind posibile sancțiuni

Marea Britanie a declarat duminică că își modifica legislația pentru a extinde aplicarea posibilelor sancțiuni în vederea descurajării președintelui rus Vladimir Putin.

„Credem că este foarte probabil ca el să încerce să invadeze Ucraina. De aceea, facem tot ce putem prin acțiuni descurajare și diplomație, pentru a-l îndemna să renunțe”, a declarat pentru BBC ministrul de externe Liz Truss.

Truss, care urmează să viziteze în următoarele două săptămâni Ucraina și Rusia, a declarat pentru Sky News că modificarea legislației va permite Londrei să diversifice țintele sancțiunilor, astfel încât ”nimeni nu va putea să-și închipuie că va fi imun la aceste sancțiuni”.

Întrebat dacă noua lege ar putea include și sechestrarea proprietăților deținute de cetățeni ruși în Londra, Truss a spus: „Nimic nu este exclus”.

Think-tank-ul american Center for American Progress consideră că Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o provocare în privința rușilor bogați din Londra care au legături cu Kremlinul, având în vedere legăturile strânse „dintre banii ruși și Partidul conservator aflat la guvernare în Regatul Unit, presă, afacerile imobiliare și sectorul financiar”.

Întrebată despre acest aspect, Truss a spus: „Există o amenințare reală la adresa libertății și democrației în Europa. Și asta este mai important decât câștigurile economice pe termen scurt, atât pentru Regatul Unit, cât și pentru aliații noștri europeni”.

Dacă Rusia invadează Ucraina, Administrația Biden intenționează să aplice sancțiuni care să vizeze sectoarele industriale, a declarat sâmbătă un oficial de la Casa Albă. „Oamenii cheie” se vor confrunta cu „sancțiuni masive”, precizase anterior un înalt oficial american.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson urmează să discute telefonic cu Vladimir Putin săptămâna viitoare. El și-a intensificat eforturile diplomatice după ce s-a confruntat cu critici pentru că nu a făcut suficiente demersuri. Johnson a precizat că a cerut armatei să se pregătească pentru a ajuta la întărirea granițelor Europei.

Stoltenberg a spus că NATO nu intenționează să desfășoare trupe de luptă în Ucraina, care nu este membră a Alianței, în cazul unei invazii ruse, adăugând că „ne concentrăm pe acordarea de sprijin”.

Johnson a spus duminică că situația de la granița Ucrainei cu Rusia este „din ce în ce mai îngrijorătoare”.

„Îndemn în continuare Rusia să se angajeze în negocieri și să evite o invazie nesăbuită și catastrofală”, a scris el pe Twitter.