Beijingul a acuzat marți NATO că exagerează amenințarea din partea Chinei și “creează confruntări”, după un summit în care aliații au stabilit că vor coopera pentru a contracara provocările ridicate de politicile sale.

Liderii NATO au declarat luni că își vor uni forțele împotriva ”provocărilor sistemice” ridicate de politicile Chinei, în timp ce președintele SUA, Joe Biden, a reînnoit legăturile transatlantice ale Washingtonului la primul său summit cu aliații europeni.

Ei au precizat că acțiunile din ce în ce mai asertive ale Chinei în construirea unui arsenal nuclear și a unor capacități spațiale și de război cibernetic amenință ordinea internațională.

Formularea privind Rusia din declarația Summit-ului de la Bruxelles este totuși mult mai dură decât cea referitoare la China, Rusia fiind numită ”amenințare”, în timp ce China este etichetată drept ”provocare”. ”Rusia” apare de 63 de ori în text, comparativ cu 10 mențiuni referitoare la China, notează EURACTIV.com.

Într-o replică furioasă, Misiunea chineză la Uniunea Europeană cere NATO să ”privească în mod rațional dezvoltarea Chinei, să nu mai exagereze diferite forme ale «teoriei amenințării chineze» și să nu folosească interesele legitime și drepturile legale ale Chinei ca scuze pentru manipularea politicilor aliaților (în timp ce) creează artificial confruntări”.

Misiunea diplomatică a adăugat că acuzațiile NATO reprezintă o ”calomnie la adresa dezvoltării pașnice a Chinei, o judecată greșită a situației internaționale și a propriului rol, și este continuarea unei mentalități din perioada Războiului Rece și a psihologiei politice a Alianței”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații vor căuta să coopereze cu China în probleme globale precum schimbările climatice - dar a condamnat poziția din ce în ce mai asertivă a Beijingului cu privire la alte chestiuni.

Reacția a venit la o zi după ce Ambasada chineză din Marea Britanie a acuzat G7 de ”manipulare politică” după ce grupul celor mai industrializate țări a criticat situația drepturilor omului în Xinjiang și Hong Kong.