NATO condamnă China, în timp ce Beijingul cere Alianței să nu se implice în Asia

Liderii NATO au criticat dur China ca fiind „un susținător decisiv” al Rusiei, după ce Beijingul a acuzat Alianța de securitate că alimentează instabilitatea în regiunea Asia-Pacific, potrivit Newsweek.com.
„Așa-numitul parteneriat „fără limite” al Chinei și sprijinul său pe scară largă pentru baza industrială de apărare a Rusiei” permit invazia rusă în curs de desfășurare în Ucraina, au afirmat liderii NATO într-o declarație comună miercuri.
Alianța formată din 32 de membri, care marchează anul acesta a 75-a aniversare, organizează un summit la Washington, D.C., într-un moment de conflict și potențiale conflicte, inclusiv bombardarea Fâșiei Gaza de către Israel, escaladarea tensiunilor în Peninsula Coreeană și campanii de presiune chineze împotriva Taiwanului și a aliaților SUA, Filipine și Japonia.
Reluând declarații anterioare ale SUA și ale altora, comunicatul NATO arată că Beijingul este complice la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, prin fluxul de materiale cu dublă utilizare fabricate în China, componente de arme și drone desfășurate de forțele ruse.
NATO a cerut Chinei „să susțină scopurile și principiile Cartei ONU” și să pună capăt „sprijinului său material și politic pentru efortul de război al Rusiei”.
Beijingul a negat că înarmează vreo parte implicată în conflict și susține că este o parte neutră și face apel la un acord de pace negociat.
China, care a declarat un parteneriat „fără limite” cu Rusia, cu puțin timp înainte ca Moscova să-și lanseze războiul în 2022, a refuzat să condamne Rusia pentru invazia sa sau să o eticheteze ca atare. Cenzorii guvernamentali resping cu atenție criticile anti-război la adresa Moscovei de pe rețelele sociale chineze.
„RPC (Republica Populară Chineză) nu poate susține cel mai mare război din Europa din istoria recentă fără ca acest lucru să îi afecteze negativ interesele și reputația”, se spune în declarația ce folosește numele oficial al Chinei.NATO și Ministerul rus de Externe nu au răspuns imediat solicitărilor scrise de comentarii.
Liderii NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la extinderea și modernizarea rapidă a stocului de arme nucleare ale Chinei, ca și la activitățile din spațiul cosmic și „activitățile cibernetice și hibride rău intenționate, inclusiv dezinformarea”.
Liderii Japoniei, Coreii de Sud și Noii Zeelande participă la summit în calitate de observatori, pentru al treilea an consecutiv, în timp ce Australia și-a trimis viceprim-ministrul.
Angajamentul din ce în ce mai mare al NATO cu cei patru parteneri ai săi din Asia-Pacific a iritat China, care a criticat Alianța ca fiind o relicvă a Războiului Rece, care se extinde dincolo de mandatul său de alianță regională.China se opune „inserării NATO în Asia-Pacific menită a incita confruntarea și rivalitatea și a perturba prosperitatea și stabilitatea în această regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, în cadrul conferinței de presă obișnuite de miercuri. El a cerut Alianței transatlantice să aducă o „contribuție reală” la pacea și securitatea globale.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii