Adjunctul șefului Alianței, Mircea Geoană, estimează că, de când Rusiea a atacat Ucraina, NATO nu mai este obligată să nu-și desfășoare forțele în Europa de est.

Continuă înfruntarea între NATO și Kremlin. Adjunctul șefului Alianței Atlantice, Mircea Geoană, a apreciat, duminică, că, în contextul invaziei ruse în Ucraina, organizația nu mai este legată de vechile sale angajamente față de Moscova de a nu-și desfășura forțele în Europa de est, relatează 20 Minutes.

Actul fondator privind relațiile dintre NATO și Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea între altele măsuri urmărind să "prevină orice concentrare de forțe convenționale",  în special în Europa Centrală și de Est. Dar atacând Ucraina și rupând orice dialog cu Alianța, Rusia insăși "a invalidat conținutul acestui Act fondator", a subliniat Mircea Geoană într-un interviu pentru AFP la Vilnius.

 NATO nu mai are acum "nicio restricție" 

Rușii "se angajaseră să nu agreseze vecinii, ceea ce tocmai fac, și să țină regulat consultări cu NATO, ceea ce nu fac", a precizat el. Actul fondator "pur și simplu nu funcționează, din cauza Rusiei". Potrivit adjunctului șefului NATO, Alianța nu mai are de acum "nicio restricție" în a se dota cu "o poziție robustă pe flancul estic".

În 2017, NATO și-a desfășurat deja groupări tactice multinaționale în statele baltice și în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis  întăriri după invazia rusă în Ucraina la sfârșitul lui februarie. Statele baltice doresc în prezent o prezență a NATO și mai importantă și îi cer să desfășoare brigăzi în locul grupărilor tactice, de dimensiuni mai mici.

Miniștrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lui iunie pentru a discuta această chestiune și liderii Alianței ar urma să aprobe deciziile la summitul care se va ține la Madrid la sfârșitul aceleiași luni.

Sursa: RADOR