Miniștrii de externe ai NATO, reuniți în videoconferință, s-au angajat în lupta contra COVID-19 prin coordonarea transportului militar folosit pentru evacuarea bolnavilor și furnizarea de echipamente medicale. Ei au discutat și despre dezinformare.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, într-o videoconferință de presă la finalul reuniunii de joi, că generalul american Tod Daniel Wolters, comandantul suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), va coordona sprijinul militar necesar pentru combaterea COVID-19. Alianța va sprijini eforturile civile și va ajuta țările membre cele mai afectate de pandemie.

''Aliații se ajută reciproc, inclusiv prin furnizarea de profesioniști în domeniul sănătății, paturi de spital și echipamente medicale esențiale, precum și prin schimbul de bune practici și idei despre cum să combată această boală ucigașă. Transportăm materiale medicale esențiale pe calea aerului din diverse părți ale lumii, oferim personal medical, materiale și echipamente esențiale din surse civile și militare și punem cunoștințele și resursele noastre medicale, științifice și tehnologice în slujba unor răspunsuri inovatoare'', se arată în declarație adoptată de miniștrii de externe.

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a subliniat rolul important al Alianței în asigurarea unei platforme de schimb de informații, bune practici și lecții învățate în ceea ce privește gestionarea crizei actuale generate de pandemia de COVID-19, inclusiv în privința utilizării forțelor armate în sprijinul eforturilor celorlalte autorități naționale, și a evidențiat utilitatea valorificării mecanismelor și instrumentelor aflate la dispoziția NATO pentru susținerea demersurilor de oferire de asistență statelor aliate în nevoie, informează MAE.

Aurescu a evidențiat rolul misiunilor aeriene de urgență în asigurarea transportului de echipamente medicale și a arătat, în acest sens, că România a fost primul stat aliat care a utilizat capabilitățile de transport strategic aerian la dispoziția NATO pentru transportul unor astfel de echipamente și materiale necesare țării noastre, din Coreea de Sud.

Tentative de divizare a statelor occidentale

Activitățile de dezinformare au fost și ele în atenția miniștrilor de externe.

Bogdan Aurescu a indicat necesitatea acordării unei atenții speciale contracarării activităților de dezinformare, care s-au intensificat în contextul pandemiei.

”Dincolo de măsurile imediate, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat că este important ca NATO și statele membre să analizeze implicațiile profunde pe termen mediu și lung ale acestei crize și să identifice împreună măsuri suplimentare pentru creșterea rezilienței în fața provocărilor complexe asociate unor astfel de situații impredictibile și fără precedent”, precizează MAE.

Numărul 2 în NATO, Mircea Geoană, a declarat la Digi 24 că aliații trebuie să rămână uniți în fața acestei crize globale, menționând că există "actori statali și nestatali care încearcă să folosească această perioadă grea pentru a dezinforma, pentru a crea disensiuni in interiorul Occidentului". 

"Prima reacție a unei națiuni care se află sub stare de asediu este să se întoarcă către propriile nevoi, face parte din reacția psihologică naturală. După ce treci peste acest moment realizezi că este o problema globală. Numai împreună putem depăși un astfel de moment. Există în acest moment și un risc pe care NATO este chemat prin mandatul nostru să-l preîntâmpinăm ca nu cumva criza sanitară să se transforme într-o criză securitară. Dacă învățăm lecțiile corect, putem să ieșim mai puternici, la sfârșitul zilei să înțelegem că între economic, social și securitar există o simbioză apropae desăvârșită. Aici este rolul NATO, aici este rolul nostru", a declarat Mircea Geoană.