NATO a lansat formal miercuri procesul de aderare a Suediei și Finlandei, arată o declarație aprobată de șefii de stat și de guvern ai celor treizeci de aliați, reuniți în summit la Madrid.

"Astăzi (miercuri - n.r.), am decis să invităm Finlanda și Suedia să devină membre ale NATO și am convenit să semnăm protocoalele de aderare" ale acestor două țări nordice, istoric neutre, precizează textul.

"La orice aderare la Alianță este de o importanță crucială ca îngrijorărle de securitate legitime ale tuturor aliaților să fie luate în calcul cum se cuvine. Prin urmare, salutăm faptul că Turcia, Finlanda și Suedia au încheiat în acest scop un memorandum trilateral", care a fost semnat marți seara de miniștrii afacerilor externe ai celor trei țări, adaugă declarația.

Aderarea Finlandei și a Suediei va fi benefică pentru securitatea lor, va întări NATO și va face zona euroatlantică mai sigură. Securitatea Finlandei și a Suediei este un subiect de primă importanță pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare", continuă textul, care amintește politica ușii descise a Alianței atlantice.

sursa: RADOR