Ministrul apărării Nicolae Ciucă și cel de externe Bogdan Aurescu au participat miercuri la reuniunea extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre NATO, unde s-a decis retragerea aliaților din Afganistan.

Reuniunea a avut loc în contextul finalizării analizei Administrației SUA cu privire la Afganistan și a deciziei de retragere a forțelor americane până la 11 septembrie 2021.

”Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul problematicii situației din Afganistan, atât din perspectiva dialogului și coordonării cu Aliații, cât și în ceea ce privește impulsionarea negocierilor și procesului de pace intra-afgan”, se arată în comunicatele MApN și MAE.

Totodată, oficialii români au evidențiat, în cadrul videoconferinței, angajamentul de lungă durată al României pentru stabilitatea și securitatea Afganistanului și au subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaților și ale Afganistanului, precum și importanța menținerii solidarității și unității NATO.

Ministrul apărării Nicolae Ciucă a subliniat importanța ”focalizării atenției asupra aplicării măsurilor consistente de asigurare a protecței forțelor NATO din Afganistan în perioada următoare, concomitent cu o abordare coordonată privind retragerea trupelor”.

În urma discuțiilor, miniștrii afacerilor externe și ai apărării aliați au adoptat o Declarație comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis demararea procesului de retragere a forțelor aliate din Afganistan începând cu 1 mai 2021.

România - unul din cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocați în prezent - ”va acționa în acord cu deciziile aliate referitoare la calendarul retragerii”.