NATO se așteaptă ca luptele și criza umanitară din Ucraina să se intensifice în următoarele zile, la peste două săptămâni de la începutul invaziei ruse.

„Vedem cu groază numărul tot mai mare de victime civile și distrugerile necugetate comise de forțele ruse. Poporul ucrainean rezistă cu curaj și hotărâre, însă următoarele zile vor aduce cel mai probabil o suferință și mai mare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru publicația germană Welt am Sonntag.

El i-a cerut din nou președintelui Vladimir Putin „să oprească războiul, să retragă toate trupele și să accepte diplomația”, scrie Agerpres.

Stoltenberg a respins acuzațiile guvernului rus că SUA au administrat în mod secret laboratoare în Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice.

„Acum că au fost făcute aceste acuzații, trebuie să rămânem vigilenți, deoarece este posibil ca Rusia însăși să plănuiască misiuni cu arme chimice sub acest pachet de minciuni”, a spus el, precizând că asta ar echivala cu o crimă de război.

Stoltenberg a respins din nou apelurile ca NATO să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei, subliniind că asta ar însemna atacarea forțelor ruse.

„Acest lucru ar putea duce la o confruntare directă și la o escaladare scăpată de sub control. Trebuie să punem capăt acestui război, nu să îl extindem”, a subliniat el.

„NATO este o alianță defensivă. Nu căutăm conflictul cu Rusia”, a mai afirmat Stoltenberg.

Separat, autoritățile ucrainene au anunțat atacuri în apropiere de Lvov, în vestul țării, care până acum a fost ferit de lovituri directe.

Forțele ruse au bombardat duminică o bază militară în regiunea Lvov, situată în apropiere de frontiera cu Polonia, în ceea ce pare să fie cel mai vestic atac al Rusiei în Ucraina.

„Ocupanții au efectuat un atac aerian asupra Centrului internațional pentru menținerea păcii și securității. Conform informațiilor preliminare, ei au lansat opt rachete”, a informat administrația regională din Lvov într-un comunicat.

Armata ucraineană a relatat la rândul său același lucru, fără a vorbi despre victime deocamdată. Atacul a fost efectuat asupra unei unități militare a Centrului, a precizat Anton Mironovici, purtătorul de cuvânt al Academiei Forțelor Terestre a Forțelor Armate Ucrainene, citat de agenția de presă Interfax Ucraina.

Această unitate militară este localizată la mai puțin de 25 de km de frontiera cu Polonia și este folosită în mod tradițional pentru exerciții comune cu NATO.

Cel puțin 35 de persoane au murit și 134 au fost rănite în atacul aerian de duminică al forțelor ruse asupra bazei militare occidentale de la Iavoriv, în vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu Polonia, a anunțat guvernatorul regiunii Lvov. Potrivit guvernatorului, Rusia a lansat 30 de rachete asupra bazei militare.

Ministrul ucrainean al Apărării, Olekssi Reznikov, a spus că la baza militară de la Iavoriv lucrau instructori militari străini, dar că nu este clar dacă vreunul dintre ei era prezent acolo la momentul atacului.

Baza  este situată de asemenea la circa 40 de km nord-vest de Lvov, mare oraș din vestul Ucrainei unde au ajuns numeroase persoane strămutate din cauza invaziei ruse. Mai multe țări și-au mutat de asemenea acolo ambasada, considerând că acest oraș este mai sigur decât capitala Kiev.

De asemenea, primarul din Ivano-Frankivsk, oraș situat la circa 100 de km sud de Lvov, susține că aeroportul localității a fost vizat duminică de un atac.

„Exploziile auzite în această dimineață au fost cauzate de un atac asupra aeroportului. Încercăm să stabilim exact ce s-a întâmplat”, a scris Ruslan Marținkiv pe pagina sa de Facebook.