Șeful diplomației române Bogdan Aurescu a subliniat încă o dată, la o reuniune a miniștrilor de externe din NATO, importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat miercuri, 1 decembrie 2021, la cea de a doua zi a reuniunii miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, care se desfășoară la Riga, în Letonia, în perioada 30 noiembrie - 1 decembrie 2021.

În cea de-a doua zi a reuniunii ministeriale, lucrările au debutat cu o sesiune cu participarea Georgiei și Ucrainei, dedicată unui schimb de opinii cu privire la evoluțiile îngrijorătoare de securitate din regiune și relației parteneriale a NATO cu cele două state aspirante. 

Potrivit unui comunicat MAE, în debutul reuniunii, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a adresat ministrului român de externe Bogdan Aurescu felicitări cu ocazia Zilei Naționale a României.

Reamintind, alături de toți ceilalți miniștri de externe aliați, preocuparea României pentru situația de securitate din regiune generată de desfășurarea de trupe ruse la frontierele Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat încă o dată importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

În acest context, Bogdan Aurescu a reiterat, pe lângă necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare în mod coerent și cuprinzător pe întreg Flancul Estic, importanța implementării consecvente a măsurilor de asistență ale NATO, în vederea creșterii rezilienței partenerilor.

De asemenea, el a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei și Ucrainei și pentru aspirațiile lor euroatlantice, încurajând valorificarea la maximum a instrumentelor parteneriale puse la dispoziție de NATO. 

Astfel, ministrul Aurescu a arătat că Alianța trebuie să-și intensifice angajamentul politic și practic cu cele două state partenere, fiind necesară implementarea integrală a pachetului de măsuri privind Marea Neagră, a Pachetului Cuprinzător de Asistență pentru Ucraina și a Pachetului Substanțial NATO-Georgia.

El a mai arătat necesitatea de intensificare a cunoașterii situaționale în regiune, a sprijinului pentru capacitățile partenerilor de contracarare a activităților hibride, pentru mai multe exerciții comune și pentru consolidarea rezilienței, amintind în acest context rolul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va fi util și pentru parteneri ca Georgia și Ucraina. 

Această reuniune a fost urmată de o sesiune în format aliat privind Afganistanul, pe baza elementelor desprinse în urma procesului aliat privind extragerea lecțiilor învățate. 

Șeful diplomației române a subliniat că este necesar ca NATO să rămână în continuare vigilentă față de evoluțiile din acest stat și din regiune, pentru a putea anticipa potențialele riscuri, inclusiv teroriste, la adresa securității aliate.

De asemenea, Aurescu s-a referit la necesitatea de identificare a modalităților prin care pot fi păstrate progresele pentru societatea afgană facilitate de prezența NATO, în special în privința accesului la educație, sănătate, drepturile fetelor și femeilor, în contextul dificultăților generate de schimbările politice din Afganistan. În acest sens, a subliniat necesitatea ca acea parte a societății afgane care împărtășește valorile occidentale să continue să fie sprijinită. Totodată a subliniat că aceste lecții învățate în urma implicării NATO în Afganistan trebuie puse în valoare inclusiv în contextul negocierilor Noului Concept Strategic.

Ministeriala de externe a NATO s-a încheiat cu o întâlnire a aliaților cu Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Finlanda și Suedia, pentru un schimb de opinii privind Balcanii de Vest. 

Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat relevanța strategică pentru Alianță a regiunii Balcanilor de Vest și necesitatea continuării sprijinului și implicării NATO, în coordonare mai strânsă cu Uniunea Europeană, pentru consolidarea capacităților partenerilor din regiune de a gestiona provocările curente și a asigura o viziune strategică privind integrarea europeană și euroatlantică a acestor state.

Aurescu a subliniat ”necesitatea ca NATO și UE să combată activ, împreună, influența unor actori terți care doresc să obstrucționeze integrarea europeană și euroatlantică a statelor din regiune”, arată MAE într-un comunicat.  El a menționat și importanța intensificării dialogului politic cu statele din regiune, a sprijinirii procesului de reforme, inclusiv prin alocarea de resurse suplimentare, a creșterii rezilienței, a păstrării unei prezențe semnificative pe teren a NATO și a UE, respectiv a unei mai bune comunicări strategice comune UE-NATO.