Hackeri ruși au încercat recent să spargă rețelele NATO și ale armatelor unor țări est-europene, afirmă Grupul de analiză a amenințărilor al Google, într-un raport publicat miercuri, citat de Reuters.

Raportul, care nu precizează ce armate au fost vizate, indică drept sursă a acestei "campanii de phishing" un grup de hackeri din Rusia denumit Coldriver sau Callisto.

Autorii raportului menționează că hackerii au trimis mesaje înșelătoare din conturi de Google nou create către conturi pe alte platforme și că rata de succes a campaniei nu este cunoscută.

Rusia, vizată de Occident cu sancțiuni masive după decizia de a invada Ucraina, dezminte în mod repetat lansarea de atacuri informatice asupra unor obiective occidentale.

În 2019, Callisto a fost prezentat de firma finlandeză de securitate informatică F-Secure Labs drept "actor malițios neidentificat și avansat interesat în colectarea de informații privind politica externă și de securitate" a Europei.

Același grup a vizat și Centrul de excelență al NATO, se arată în raportul de miercuri, fără alte detalii.

NATO nu a comentat direct raportul Google, notând într-un comunicat că alianța "constată activități informatice malițioase în fiecare zi".

"Centrele de excelență ale NATO colaborează cu Alianța, dar nu fac parte din ea. Menținem legătura cu ele în această problemă", se adaugă în comunicatul Alianței nord-atlantice.