Noul tratat încheiat de Rusia cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud încalcă dreptul internațional și împiedică eforturile de consolidare a securității regionale, a subliniat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Reuters.

Stoltenberg a afirmat că acordul respectiv ''violează suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și contravine grosolan principiilor de drept internațional, principiilor OSCE și angajamentelor internaționale asumate de Rusia, potrivit Agerpres.

''Acest așa-numit tratat este încă o măsură a Federației Ruse care obstrucționează eforturile în desfășurare ale comunității internaționale pentru consolidarea securității și a stabilității în regiune'', a spus înaltul oficial NATO, precizând că Alianța Nord-Atlantică nu recunoaște documentul în cauză.

Rusia a semnat miercuri un 'tratat de alianță și integrare' cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, chiar în ziua în care se împlinește un an de la anexarea Crimeii.

Documentul, semnat în capitala rusă de președintele rus Vladimir Putin și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova după războiul ruso-georgian din 2008. 'Tratatul' prevede totodată protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Un document similar a fost semnat în noiembrie anul trecut cu Abhazia, un alt teritoriu separatist prorus din Georgia, document promulgat la începutul lunii februarie de președintele rus Vladimir Putin, în pofida criticilor venite din partea NATO și UE, care au atras atenția Moscovei, că, prin acest acest demers, încalcă suveranitatea și integritatea teritorială ale Georgiei și pune în pericol securitatea în regiune.

Președintele georgian Ghiorghi Margvelașvili a avertizat încă din decembrie că Rusia se pregătește să semneze un 'tratat de alianță' și cu Osetia de Sud, autoritățile de la Tbilisi semnalând faptul că încheierea de către Moscova a unor astfel de 'tratate' cu cele două regiuni georgiene înseamnă practic 'un pas spre anexarea' acestor teritorii.