Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forța de Răspuns și să ridice la peste 300.000 de militari efectivul trupelor cu nivel ridicat de reacție pentru a face față amenințării reprezentate de Rusia.

„Cred că aliații vor spune cu claritate la Madrid că ei consideră Rusia amenințarea cea mai importantă și mai directă pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul unei prezentări a mizelor summitului.

„Acest summit va fi un moment de cotitură și mai multe decizii importante vor fi luate”, a afirmat el.

„Vom întări grupurile noastre de luptă în partea estică a Alianței, până la nivel de brigadă”, a precizat Stoltenberg.

Opt grupuri tactice sau de luptă au fost create în cadrul NATO. Ele se află în Lituania, Estonia, Letonia, Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria. Ele vor fi consolidate cu unități „desemnate anterior” în alte țări ale Alianței chemate să intervină în statele în cauză și unde armamente grele vor fi prepoziționate, a explicat el.

Alianța își va „transforma Forța de Răspuns” și va spori efectivele acestei forțe de reacție rapidă, de la 40.000 de militari în prezent, la peste 300.000 de militari, a adăugat șeful NATO.

„Ansamblul acestor măsuri reprezintă cea mai mare remaniere a apărării noastre colective și a prezenței noastre de la Războiul Rece. Și pentru a face acest lucru va trebui să investim mai mult”, a avertizat el.

Aliații s-au angajat să dedice să consacre 2% din PIB cheltuielilor lor de apărare din 2024, dar numai nouă state din 30 au atins acest obiectiv în 2021 - Grecia, SUA, Polonia, Lituania, Estonia, Regatul Unit, Letonia, Croația și Slovacia.

Franța este la nivelul de 1,90%, Italia la 1,54%, Germania la 1,44%, iar Spania, țara organizatoare a summitului, este pe penultimul loc al clasamentului, cu 1,01% din PIB, în fața Luxemburgului (0,58%), potrivit datelor publicate luni de NATO.

„Pentru a răspunde acestei amenințări, obiectivul de 2% devine minimum, nu mai este un plafon”, a anunțat Jens Stoltenberg.

„Nouăsprezece aliați au planuri clare pentru a atinge acest obiectiv până în 2024 și alte cinci și-au luat angajamente concrete”, a subliniat el.