NATO va intensifica supravegherea și recunoașterea în regiunea Mării Negre
Consiliul NATO-Ucraina s-a întrunit miercuri pentru a discuta despre situația de securitate din regiunea Mării Negre. Secretarul general, Jens Stoltenberg, a convocat ședința la solicitarea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Aliații și Ucraina au condamnat cu fermitate decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind cerealele și încercările intenționate de a opri exporturile agricole ale Ucrainei, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume.
De asemenea, ei au condamnat atacurile recente ale Rusiei cu rachete asupra orașelor Odesa, Mykolaiv și alte orașe portuare, precum și atacul cinic cu dronă al Moscovei asupra facilității de stocare a grâului din orașul portuar Reni de pe Dunăre, foarte aproape de granița cu România. Aliații au remarcat că noua zonă de avertizare a Rusiei din Marea Neagră, situată în zona economică exclusivă a Bulgariei, a creat noi riscuri, precum și grave impedimente în libertatea de navigație, a transmis NATO printr-un comunicat de presă.
"Rusia continuă să arate un dispreț total față de dreptul internațional și față de oamenii din întreaga lume care depind de grâul ucrainean. Rusia amenință navele civile, terorizează orașe pașnice și distrug părți ale patrimoniului cultural mondial prin atacurile sale brutale. NATO este unită. Suntem solidari cu aliații noștri din Marea Neagră, vom continua să ne protejăm reciproc și vom continua să sprijinim Ucraina cât timp va fi nevoie", a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
La rândul său, Stoltenberg a afirmat că "Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru acțiunile sale periculoase și provocatoare în regiunea Mării Negre".
"Rusia trebuie să înceteze să folosească înfometarea ca armă și să amenințe populația cea mai vulnerabilă a lumii cu instabilitatea alimentară. Acțiunile Rusiei pun în pericol stabilitatea regiunii Mării Negre, care are o importanță strategică pentru NATO. Aliații își intensifică sprijinul pentru Ucraina și își măresc vigilența. Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru al teritoriului aliat de orice agresiune", a adăugat acesta.
Aliații au salutat eforturile Turciei de a revitaliza acordul privind grâul și eforturile Romniei ;i Bulgariei - precum și ale Uniunea Europeană și Organizației Națiunilor Unite de a permite continuarea exportului de grâu ucrainean pe cale terestră și maritimă. NATO a subliniat că va continua să furnizeze Ucrainei asistență majoră în domeniul militar, economic și umanitar.
Totodată, Alianța a decis să își intensifice supravegherea și recunoașterea în regiunea Mării Negre, inclusiv cu ajutorul aeronavelor de patrulare maritime și dronelor. Începând cu anul trecut, în răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a crescut semnificativ prezența în regiune, inclusiv cu două noi batalioane multinaționale în Bulgaria și România.
Comentarii