Date fiind suspiciunile privind otrăvirea sa, Aleksei Navalnîi se află la Berlin sub protecția Biroului Federal de Investigații Criminale (BKA).

UPDATE

”Constatările clinice indică otrăvirea cu o substanță din grupa de substanțe active numite inhibitori de colinesterază'', a anunțat luni seara Spitalul Charité din Berlin. Medicii au precizat că nu au identificat încă otrava, astfel că vor face noi investigații. 

Unitatea sanitară a mai anunțat că Aleksei Navalnîi este în comă artificială, starea sa fiind gravă. Viața sa nu este în pericol, dar nu sunt excluse sechele pe termen lung, în special asupra sistemului nervos.

+++

”Responsabilitatea protecției lui Aleksei Navalnîi a fost preluată de Guvernul federal", a declarat pentru dpa un purtător de cuvânt al executivului. Principalul opozant al președintelui rus, Vladimir Putin, este în continuare în comă la Spitalul Charité din Berlin. 

Purtătorul de cuvânt a explicat că, potrivit art. 6 din legea de funcționare a Biroului Federal de Investigații Criminale, BKA asigură securitatea invitaților străini ”în cazuri speciale”.

"Este vorba de un pacient care, destul de probabil, a fost victima unui atac cu otravă", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Steffen Seibert, întrebat de jurnaliști în legătură cu protecția oferită lui Navalnîi.

Analizele făcute în două laboratoare rusești exclud prezența urmelor de otravă în organismul opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în comă de joi, au declarat luni medici care l-au tratat în orașul Omsk înainte ca el să fie transferat sâmbătă la Berlin, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Înainte de a se prăbuși în avion în timpul unei călătorii în Siberia, Navalnîi a fost urmărit de ofițeri FSB îmbrăcați în civil, iar deplasările sale au fost monitorizate îndeaproape prin intermediul CCTV (televiziune cu circuit închis), conform publicației Moskovski Komsomoleț.

Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmîș, n-a fost surprinsă de acest lucru, ci de faptul că serviciul secret a recunoscut public.  

După tergiversări din partea autorităților ruse, rivalul lui Putin a fost transferat la Spitalul  Charité din Berlin. Medicii au precizat că vor anunța diagnosticul și tratamentul după finalizarea examinărilor și după consultarea familiei.  

Jaka Bizilj, care conduce Cinema for Peace Foundation, asociația care a plătit avionul privat ce l-a adus pe Aleksei Navalnîi din Siberia în Germania, a declarat pentru Bild că Navalnîi va supraviețui tentativei de otrăvire, dar va avea nevoie de luni de zile pentru recuperare.