Primele negocieri la care participă toate puterile străine ce sprijină părțile rivale din conflictul sirian au început la Viena. Asta în timp ce veștile de pe front sunt îngrijorătoare: cel puțin 40 de persoane au fost ucise în apropiere de Damasc.

La reuniunea din capitala austriacă se va încerca o apropiere a pozițiilor SUA și ale aliaților săi, care sprijină forțele de opoziție, și cele ale principalilor aliați străini ai guvernului sirian, Rusia și Iran.

Este pentru prima dată când Iranul participă la negocierile internaționale privind conflictul sirian.

Rusia și Iran și-au intensificat în ultimul timp implicarea militară în conflict, sprijinind forțele loiale președintelui sirian, Bashar al-Assad.

SUA, Turcia, Arabia Saudită și alte țări arabe din Golf au insistat mult timp asupra faptului că liderul de la Damasc nu poate juca un rol în viitorul Siriei pe termen lung.

"Ori va pleca în urma unui proces politic, ori va fi înlăturat prin forță”, a declarat pentru BBC ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir.

Pe de altă parte, șeful diplomației iraniene, Mohammad Javad Zarif, a declarat că țările implicate în negocieri au înțeles că nu se poate ajunge la ”o soluție rezonabilă” fără implicarea Teheranului.

Discuțiile informale au început joi, dar lucrurile serioase vor fi abordate vineri.

Discuții ”embrionare”

La reuniune participă șeful diplomației americane, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, precum și omologii din Turcia, Arabia Saudită și Iran. De asemenea, la discuțiile de vineri au confirmat participarea miniștrii de Externe din Marea Britanie, Franța, Germania, Egipt și Liban.

Un diplomat occidental a calificat discuțiile din capitala austriacă drept "embrionare”.

Mulți diplomați nu au mari așteptări de la reuniune.

Un oficial a precizat că nu se poate vorbi de un prim pas spre soluționarea conflictului, ci doar de o tentativă de a ajunge la un punct comun, dar nimeni nu este sigur că va fi posibil.

SUA și aliații lor europeni și arabi, plus Turcia, au făcut primul pas, sugerând că, deși Bashar Al-Assad trebuie să plece, acest lucru nu trebuie să se întâmple imediat.

Întrebarea cheie este dacă și susținătorii dictatorului sirian, Rusia și Iran, vor fi pregătiți să accepte, la rândul lor, mici concesii.

Opoziția siriană este de părere că prezența Teheranului face doar să complice discuțiile de la Viena.

În acest timp violențele în Siria continuă. O organizație a opoziției susține că cel puțin 40 de persoane au fost ucise în urma unor bombardamente ale forțelor guvernamentale în apropiere de Damasc.

Imagini video – care nu au putut fi verificate din surse independente – arată cadavre printre ruinele unei piețe din suburbia Douma, controlată de rebeli.

Aproximativ 250.000 de persoane au murit și jumătate din cetățenii sirieni și-au părăsit casele în cei patru ani de conflict civil.