O delegație a Parlamentului European a purtat timp de trei ani negocieri secrete cu Coreea de Nord în încercarea de a se pune capăt programului nuclear al Phenianului, a dezvăluit unul din membrii acestei delegații.

„Ne-am întâlnit în secret cu înalți responsabili nord-coreeni în 14 ocazii. Le-am înțeles îngrijorările și ei le înțeleg pe ale noastre”, a declarat miercuri eurodeputatul conservator britanic Nirj Deva, într-o conferință de presă, conform Agerpres.

Spre a se pune capăt tensiunilor cu Coreea de Nord, această delegație „a apărat fără încetare un dialog fără condiții prealabile”, a subliniat Deva.

Eurodeputatul britanic a ținut să dezvăluie desfășurarea acestor discuții înaintea summitului istoric anunțat între președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un, întâlnire ce urmează să aibă loc cel târziu la finele lunii mai.

Discuțiile europarlamentarilor cu responsabili nord-coreeni, printre care s-au aflat și miniștri, s-au ținut cu regularitate la Bruxelles.

„Le-am spus în termeni neechivoci că, dacă vor continua programul de rachete și programul nuclear, aceasta nu va duce decât la o concluzie inevitabilă la care nu îndrăznim să ne gândim”, a rezumat Nirj Deva.

Aceeași delegație a avut, în paralel, întâlniri cu responsabili din SUA, China, Japonia și Coreea de Sud, întâlniri ce au vizat tot alimentarea dialogului în favoarea „unei Peninsule Coreene a cărei denuclearizare va putea fi verificată”.

Potrivit lui Nirj Deva, delegația PE a jucat un rol în construirea unei încrederi suficiente pentru crearea unui dialog între SUA și Coreea de Nord.

Uniunea Europeană a impus o serie de sancțiuni Coreei de Nord în urma programelor balistic și nuclear dezvoltate de aceasta.

UE întreține totuși relații diplomatice cu Coreea de Nord din 2001, la fel ca majoritatea statelor sale membre.

Șapte state din Uniunea Europeană au ambasade la Phenian (Bulgaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia).