Un acord privind stabilirea normelor europene referitoare la securitatea cibernetică a fost amânat din cauza punctelor de vedere diferite ale statelor membre. Experții atrag atenția asupra pericolului transformării internetului într-un Vest Sălbatic

La cererea Letoniei, aflată la președinția UE, începând cu 2015, negocierile pe Directiva Comisiei Europene privind securitatea rețelelor și a informației (NIS) sunt programate să aibă loc abia la sfârșitul lunii aprilie 2015.

Directiva prevede că orice furnizor de infrastructură de internet este obligat să raporteze atacurile cibernetice extrem de grave. Totuși, inițiativa europeană rămâne în continuare extrem de controversată, deoarece nu a fost specificat în mod clar care companii ar trebui să fie acoperite de această notificare obligatorie prevăzută în directiva europeană.

O problemă majoră este în ce măsură giganții tehnologiei cibernetice din SUA, precum Google, Amazon sau Facebook pot fi acoperiți de această directivă și, în consecință, vor fi la rândul lor obligați să raporteze orice atacuri cibernetice.

Potrivit diplomaților UE, marile companii americane au numeroase sedii în Europa. Astfel, state precum Irlanda, Suedia și Marea Britanie încearcă să respecte pe cât posibil aplicarea normelor cuprinse în directivă și să includă acești giganți pe lista companiilor acoperite de noua legislație europeană.

Există însă și sucursale precum cele din Franța, Germania și Spania, care resping categoric prevederile. Până la sfârșitul președinției sale europene, Letonia își propune însă să ajungă la un compromis. În acest sens, a fixat data de 30 aprilie 2015 ca start al negocierilor tripartite între Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul European, pe baza acestei Directive. Pentru alte negocieri însă, Letonia nu a stabilit încă niciun termen limită.

Amânările negocierilor vin însă într-un moment nepotrivit, după cum consideră experții cibernetici care avertizează că Europa se confruntă cu lipsa unor măsuri de protecție privind atacurile cibernetice tot mai frecvente.

Udo Helmbrecht, directorul executiv al Agenției Uniunii Europene privind Securitatea Rețelelor Informatice și a Datelor (ENISA) i-a avertizat recent pe deputații europeni cu privire la pericolul unui "Vest Sălbatic" în mediul virtual:

Când vorbim astăzi despre internet, avem de-a face cu un Vest Sălbatic. Oricine poate face ce își dorește. Nu există nici un control, nici un regulament!

a declarat acesta pe 16 martie, în cadrul unui schimb de opinii în cadrul Subcomisiei pentru Securitate și Apărare, motivând că singura cauză a acestui haos este lipsa oricărei structuri de control.

ENISA își dorește sprijinirea UE și a statelor membre în vederea îmbunătățirii și consolidării potențialului de salvgardare privind prevenirea și detectarea incidentelor de securitate cibernetică.

Peter Round, directorul upgrade-urilor de performanță și tehnologiei din cadrul Agenției Europene de Apărare (EDA), a menționat existența unor anumite probleme de încredere între statele membre.

De asemenea, au existat ample rapoarte potrivit cărora statele membre ascund detalii importante privind dezvoltarea capacităților ofensive privind securitatea cibernetică.

Peter Round: Una din problemele cibernetice este că acesta este într-un fel noul praf de pușcă. Atunci când un stat membru descoperă ceva nou, păstrează pentru sine și nu dorește să împărtășească acel lucru cu ceilalți membri (…) deoarece privesc totul ca pe o chestiune de suveranitate națională.

Mai multe detalii pe EurActiv.de