Brusca rupere a relațiilor a pus capăt unui parteneriat de un an, pe parcursul căruia Musk l-a ajutat pe Trump să ajungă la Casa Albă, devenind totodată unul dintre principalii săi consilieri, scrie „The New York Times” (SUA).

Anul trecut, cei doi miliardari au format un parteneriat, promițând să îndrepte țara într-o nouă direcție. Donald Trump deținea puterea politică. Elon Musk dispunea de bani și de forța mediilor de socializare.

Dar, joi, uniunea lor s-a dizolvat remarcabil într-un mod public și rapid, cei doi atacându-se reciproc pe tema unor subiecte deopotrivă importante, dar și meschine.

Dincolo de toată această dramă, ruptura dintre președinte și cel mai bogat om din lume a blocat una dintre cele mai importante dinamici care au marcat cel de-al doilea mandat al lui Trump.

Disputele dintre ei s-au lansat cu câteva zile în urmă, atunci când președintele a semnat o lege din sectorul politicii interne, pe care Musk a calificat-o drept  un „demers scârbos”. Dar joi, disputa a scăpat de sub control, punându-se diverse întrebări, respectiv, cine are un merit mai mare în privința victoriei lui Trump în alegeri, de ce Musk nu și-a acoperit cu machiaj ochiul învinețit cu ocazia apariției sale în Biroul Oval de săptămâna trecută și de ce Trump a renunțat brusc la a-l sprijini pe un asociat al lui Musk care ar fi urmat să conducă NASA.

Disputele s-au transformat rapid în amenințări în mediile de socializare, când Trump a amenințat să respingă niște contracte guvernamentale în valoare de miliarde de dolari cu firmele lui Musk. În ceea ce îl privește, Musk a lansat o tiradă de atacuri la adresa celui pe care, altădată, îl lăuda atât. El a dat de înțeles că ar putea fi creat un nou partid politic, a pretins că vor exista referințe la niște documente guvernamentale ale lui Trump, legate de fostul finanțist și agresor sexual Jeffrey Epstein, dând de înțeles totodată că ar sprijini un mesaj prin care s-ar cere chiar punerea sub acuzare a președintelui.

Toate aceste diferende publice au devenit atât de urâte încât, la un moment dat, Ashley St. Clair, o scriitoare de dreapta care are un copil cu Musk, dar care s-a despărțit de el, s-a implicat și ea. „Salut, @realDonaldTrump lmk, dacă ai nevoie de vreun sfat pentru ieșirea din impas”, a scris ea pe X.

Brusca lor despărțire a pus astfel capăt unui parteneriat de aproape un an, în care Musk l-a sprijinit pe Trump să ajungă la Casa Albă și a devenit unul dintre principalii consilieri ai președintelui, el punând accentul pe o reducere drastică a personalului guvernamental și pe niște contracte care au transmis unde de șoc în administrația federală. În prezent, amândoi se confruntă cu multe pericole. Musk, care a cheltuit aproximativ $275 milioane de dolari ca să ajute la alegerea lui Trump din 2024, a promis să acorde 100 milioane dolari unor organizații controlate de echipele președintelui, în 2026 – fonduri care încă mai trebuie să fie livrate și care acum sunt foarte mult puse sub semnul întrebării. Acum, Trump nu trebuie doar să se confrunte cu o scădere a sprijinului popular; el trebuie să se izbească și cu furia unui aliat transformat în adversar, care pare hotărât să-i submineze poziția de dreapta.

Companiile lui Musk au beneficiat de miliarde de dolari din contracte guvernamentale, urmând să primească alte câteva miliarde – o sursă eficientă de venituri pentru imperiul său pe care, acum, Trump îl amenință.

Potrivit declarațiilor unei persoane care a dorit să își păstreze anonimatul ca să discute despre aceste tratative cu caracter intern, consilierii politici ai lui Trump se pregătesc acum în vederea unui război clar împotriva lui Musk, în care aliații celor doi, din sectorul informatic și din cel politic, ar fi siliți să aleagă cu cine țin.

Chiar săptămâna trecută, Trump i-a transmis lui Musk un mesaj personal în Biroul Oval. El l-a lăudat de Musk, afirmând că este unul dintre cei mai mari lideri și inovatori din lumea afacerilor apăruți vreodată în lume, și i-a oferit o cheie de aur cu însemnele Casei Albe. Musk a promis să rămână un „prieten și un consilier al președintelui”.

Cu ocazia acestor festivități, Musk a apărut cu un ochi învinețit, despre care a spus că se datorează fiului său, care i-a tras un pumn în față.

Joi, Trump a râs de faptul că Musk nu a apelat la un machiaj ca să-și acopere vânătaia. El a dat totodată de înțeles că directorul tehnic, ca de altfel și alți foști consilieri, au de suferit de pe urma „sindromului îndepărtării „de Trump acum, când el a părăsit cercul apropiaților de la Casa Albă.

„Se scoală dimineața, tot farmecul a dispărut, lumea întreagă arată altfel, iar ei au devenit ostili”, a spus președintele.

Musk a replicat, afirmând că, până la sfârșitul acestui an, taxele lui Trump vor duce la recesiune, el difuzând niște mesaje mai vechi ale lui Trump, în care el îi critica pe republicani pentru că nu se concentrează asupra deficitului bugetar în creștere.

Trump a spus că criticile lui Musk la adresa politicii sale interne sunt legate de propriul interes și că el s-a opus legii după ce republicanii au retras subvențiile pentru automobile electrice, subvenții de care ar beneficia Tesla, compania lui Musk. (Anterior, Musk a pledat pentru eliminarea acestor credite de taxe).

„Elon devenea tot mai puțin neconvingător, i-am cerut să plece, i-am retras mandatul prin care silea toată lumea să cumpere mașini electrice pe care nimeni nu și le dorea (el știa de luni de zile că o să fac asta!), și, efectiv, A ÎNNEBUNIT”, nota Trump pe portalul Truth Social.

Pe X, Musk a replicat: „O evidentă minciună. Ce trist!".

Sursa: Rador Radio România