Siria se adaugă listei teritoriilor care provoacă țara, al cărei guvern continuă să se lupte pe plan intern și cu elemente de extremă-dreapta care se ciocnesc cu forțele de securitate.

În timp ce încă este cufundat într-o criză politică internă, Israelul a lansat atacuri asupra teritoriului Siriei la primele ore ale zilei de duminică, ca răspuns la lansarea de rachete din acea țară și deschide un nou punct de conflict. Primul-ministru Benjamin Netanyahu a recunoscut că țara se confruntă cu o situație de securitate complicată în aceeași zi în care s-au întâlnit liderii a două organizații teroriste care consideră statul evreu drept inamicul numărul unu, notează Diario de Noticias.

După ce a lansat șase rachete asupra teritoriului israelian, armata de la Tel Aviv a ripostat cu drone și artilerie, țintind un complex militar și posturi de radar și de artilerie. La Damasc s-au auzit explozii, iar Ministerul apărării al regimului lui Assad a informat că mai multe muniții au fost lansate de pe Înălțimile Golan, ocupate de Israel, spre sudul Siriei.

Potrivit cotidianului Jerusalem Post, într-o convorbire telefonică cu liderii comunităților de graniță din Gaza, Netanyahu a recunoscut că Israelul se confruntă cu o situație complexă de securitate pe mai multe fronturi, între Fâșia Gaza, Ierusalimul de Est și Cisiordania, sudul Libanului și Siria.

Deși promite o întărire a sistemelor de securitate din acea regiune, Netanyahu a dat asigurări referitor la această criză că ultimul cuvânt încă nu a fost încă rostit.

Tot legat de cuvinte și discursuri, șeful guvernului făcuse apel săptămâna trecută la guvernanți să dea dovadă de unitate și fermitate, ținând cont de criticile recente ale miniștrilor din partidele de extremă-dreapta din coaliție.

Apelul a rămas fără efect: Amichai Eliyahu, deținătorul portofoliului patrimoniului, a lansat o nouă critică: "Înalții funcționari ai aparatului apărării acționează ca într-o rebeliune". Liderul partidului său, Itamar Ben Gvir, este ministrul care răspunde de forțele de poliție. Liderul opoziției, Yair Lapid, a declarat imediat că "incitarea împotriva aparatului de securitate este scăpată de sub control" și că fie Eliyahu dovedește acuzația, fie ar trebui să fie demis.

Înainte de noua spirală de violență care a început miercuri, odată cu atacul poliției asupra moscheii Al-Aqsa, guvernul deținea 69% din opiniile nefavorabile, iar Netanyahu 67%, potrivit unui sondaj pentru Canalul 12.

Pe același post de televiziune, un înalt funcționar a recunoscut că acțiunile poliției de la moscheea Al-Aqsa, de la Ierusalim, au fost greșite ca urmare a lovirii credincioșilor, dar că nu a avut altă opțiune pentru că primise informații conform cărora sute de palestinieni depozitaseră arme în lăcașul de cult pentru a le folosi urletrior împotriva israelienilor.În timp ce coaliția guvernamentală israeliană dă dovadă de dezbinare, adversarii externi se unesc pentru a stabili "cooperarea".

Liderii mișcării pro-iraniene Hezbolla, Hassan Nasrallah, și ai mișcării palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, s-au întâlnit în Liban și au dat asigurări că "axa de rezistență este gata". 

Sursa: RADOR