Marți, 8 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a cerut libanezilor să-și „salveze” țara eliberând-o „de Hezbollah”, în caz contrar amenințând Țara Cedrilor că va experimenta „distrugeri” similare celor din Gaza.

Potrivit Le Nouvel Observateur (Franța), luni, la împlinirea unui an de la atacul mortal Hamas asupra teritoriului israelian, Benjamin Netanyahu a promis că va continua lupta până la victoria împotriva Hezbollahului libanez și a mișcării islamiste palestiniene, ambele susținute de Iran.

„Eliberează-ți țara de Hezbollah”, a lansat el marți într-un mesaj video în engleză adresat libanezilor, amenințând că altfel Libanul va experimenta "distrugere și suferință așa cum vedem în Gaza", unde armata israeliană a desfășurat o ofensivă de un an care a făcut zeci de mii de morți.

„L-am eliminat pe [Hassan] Nasrallah [liderul Hezbollah ucis pe 27 septembrie într-o lovitură israeliană în suburbiile de sud a Beirutului], pe înlocuitorul lui Nasrallah și pe înlocuitorul înlocuitorului lui”, a mai afirmat premierul israelian, fără a oferi nume.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, declarase cu puțin timp înainte că Hezbollah este acum "o organizație zdrobită", după loviturile intense israeliene care l-au vizat. În ciuda loviturilor date Hezbollahului și Hamasului, al căror lider a fost și el ucis, aceste mișcări continuă să tragă cu rachete împotriva Israelului, care se învecinează cu Fâșia Gaza la sud și cu Libanul la nord.

Armata israeliană a anunțat că Divizia 146 a început luni „operațiuni limitate și localizate împotriva țintelor teroriste Hezbollah și a infrastructurii din sud-vestul Libanului”, la granița cu Marea Mediterană. Această divizie este a patra pe care Israelul o desfășoară de la începutul a ofensivei sale terestre în sudul Libanului, pe 30 septembrie. În orașul de coastă Saida, la 40 de kilometri sud de Beirut, bărci de pescuit au rămas andocate, a doua zi după ce Israelul le-a cerut rezidenților să evite luni coasta de sud.

În același timp, Israelul a efectuat lovituri aeriene asupra sudului și estului Libanului, precum și în suburbiile sudice ale Beirutului, cele trei bastioane ale Hezbollahului.

Mișcarea islamistă și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu rachete asupra siturilor militare, precum și în orașul Haifa, din nordul Israelului. Au fost trase în jur de 85 de proiectile, potrivit armatei israeliene. Cele mai multe rachete sunt interceptate în mod regulat. De asemenea, Hezbollahul a susținut că a respins soldații israelieni care se „infiltrau” în sudul Libanului, lângă o poziție a UNIFIL, forța de menținere a păcii ONU.

„Capacitățile noastre sunt bune, contrar a ceea ce spune inamicul care pretinde că ne-a slăbit”, a asigurat Naïm Qassem, numărul doi al Hezbollahului, într-un discurs televizat. Potrivit acestuia, conducerea mișcării este „perfect organizată" în ciuda atacurilor israeliene „dureroase” pe care le-a suferit Hezbollahul.

După ce a slăbit Hamas în timpul unei ofensive devastatoare lansate în Gaza ca răzbunare pentru atacul din 7 octombrie 2023, armata israeliană și-a mutat majoritatea operațiunilor în Liban la jumătatea lunii septembrie, unde luptă împotriva Hezbollahului. Israelul încearcă să îndepărteze Hezbollahul de zonele de graniță din sudul Libanului și să-și oprească tirurile de rachete către nordul Israelului pentru a permite întoarcerea a aproximativ 60.000 de rezidenți strămutați în această regiune.

Spirala violenței transfrontaliere timp de un an s-a transformat într-un război deschis pe 23 septembrie, când Israelul a lansat o campanie masivă de bombardamente asupra bastioanelor Hezbollahului din Liban.

Din octombrie 2023, peste 2.000 de persoane au fost ucise în Liban, dintre care peste 1.110 din 23 septembrie, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. Peste un milion de persoane au fost strămutate.

Sursa: Rador Radio România