Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, începe luni o vizită de trei zile în țări din UE, în cursul căreia speră să-i convingă pe europeni - deciși până acum să salveze acordul nuclear cu Iranul - să-și schimbe poziția în această privință.

Trebuie să împiedicăm cu orice preț Iranul "să-și dezvolte orice fel de capacități nucleare", a apreciat ambasadorul israelian în Germania, Jeremy Issacharoff, într-un interviu pentru France Presse, înaintea vizitei premierului Netanyahu luni în Germania, prima destinație din cadrul acestui mini-turneu european, relatează Agerpres.

Adversar vehement al acordului nuclear cu regimul iranian, premierul israelian urmează să aibă o întâlnire luni după-amiază cu cancelarul Angela Merkel.

Netanyahu este așteptat marți la Paris, unde are programată o întrevedere cu președintele Emmanuel Macron, iar miercuri - la Londra, unde se va întâlni cu premierul Theresa May.

Germania, Franța și Marea Britanie sunt trei dintre țările semnatare ale acordului nuclear încheiat în 2015 între marile puteri și Teheran pentru a ține la distanță Republica Islamică de arma nucleară.

Liderii acestor state sprijină cu fermitate acordul, în pofida retragerii americane la 8 mai, și cooperează strâns pe această temă cu Rusia și China, alte două țări semnatare ale documentului.